Ryža

Gallo Pinto alebo ryža s fazuľou, slaninou a vajíčkom

Autor receptu: siuuu

Jednoduché ale výborné jedlo zo stredoamerickej kuchyne. Toto je jeden z úplne prvých cudzokrajných receptov, ktorý som kedysi dávno skúšala. Je to taká rýchlejšia verzia pre časovo zaneprázdnených alebo netrpezlivých.

4
porcie
10 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ryžu uvaríme klasickým spôsobom (v osolenej vode bez iných prísad) a odložíme nabok.
  2. Na panvicu dáme polovicu kokosového oleja, polovicu nadrobno pokrájanej slaniny alebo sušenej šunky (ja som dnes použila Schwarzwaldskú šunku), pár minút opekáme, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, po chvíli scedenú a prepláchnutú červenú fazuľu a pár minút dusíme.
  3. Zmes zmiešame s uvarenou ryžou, ochutíme soľou, korením, polovicou cesnaku a nadrobno posekanou vňaťou.
  4. Na druhej panvici na druhej časti kokosového oleja opečieme najemno nakrájanú zvyšnú slaninu alebo sušenú šunku, pokrájanú jarnú cibuľku (bielu aj zelenú časť), zvyšný cesnak. Vajíčka vyšľaháme a nalejeme na opečenú zmes, ochutíme soľou a korením a upečieme. Smažené vajíčka podávame s fazuľovou ryžou, ozdobené kyslou smotanou (ja nemám rada, tak som nedávala) a paradajkami.