Futbalová lopta z rolády (fotorecept)

Autor receptu: michaela

rada pečiem, tak som sa rozhodla, že poteším priateľa...

3hod minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vyšľaháme sneh zo 4 bielkov, pridáme práškový cukor, žĺtky a nakoniec múku. Cesto vylejeme na papier na pečenie vysypaný múkou a pečieme pri 180st. 20min. Keď je cesto upečené, namočíme si utierku do studenej vody dáme na stol a upečené cesto dáme na utierku a zvinieme. Necháme vychladnúť, keď je roláda vychladnúta natriemu ju lekvárom a zvinieme. Potom ju pokrájame na kolieska. Ja som spravila dve rolády jednu svetlú a druhú tmavú (pridala som do nej kakao).
  2. Plnku som robila takto: Kryštálový cukor som dala roztopiť (dozlatista). Keď je všetko roztopené dáme si ho na minútu ďalej a vlejeme vodu a dáme rozvariť. V mlieku rozmiešame múku, žltok, vanilku a vlejeme to na roztopený cukor a miešame. Keď nám to začne hustnúť odstavíme a necháme vychladnúť, potom vymiešame heru, do ktorej pridávame karamel.
  3. Keď máme spravený krém a nakrájanú roládu pripravíme si sitko na rezance a alobal. Alobalom vystrieme sitko a ukladáme hnedú a žltú roládu.Keď máme dovrchu poukladané kolieska z rolády dáme karamelovú plnku a ukladáme na plnku ďalšiu časť. Opakujeme až kým nenaplníme sitko. Keď máme to hotové sitko zaťažíme drevenou doskou a odložime na 1-2hodinky do chladničky. Po stuhnutí to vyberieme
  4. .Zvyšnú karamelovú plnku natrieme na vzniknutú loptu.A potiahneme modelovacou hmotou. Spravíme si sieť futbalovej lopty a šesťuholníky natrieme rozpustenou čokoládou. A dáme do chladničky. Ja som este upiekla z piškotoveho cesta korpus, na ktorý som zafarbila kokos zelenou potravinárskou farbou a mala som aj ihrisko.