Futbalová lopta - Bezlepková

Autor receptu: ppokia

Tento recept som našla na nete neviem presne kto ho zverejnil ale bolo tam napísané :iris 12345 postup na 3D torty.Ja som si spravila postup podľa seba -Bezlepkovú futbalovu loptu.

Suroviny

Postup

  1. Cesto si pripravíme 2x: 4 bielka vyšlaháme s prášk. cukrom,postupne pridávame žltka a teplú vodu a nakoniecsi primiešame muku Promix Uni zmiešanú so sodou bikarbonou a zomletými orechami.Cesto vylejeme do vymastenej a bezlepkovou múkou vysypanej misky. Dáme piecť. Ja som piekla tak ako bežne pečiem piškotové cesto.
  2. Hotové cestá si dáme vychladnúť a medzi tým si pripravíme plnku. 4 celé vajíčka si vyšlaháme nad parou s kryštalovím cukrom. Na 1 vajíčko ide 2 lyž. kryšt.cukru.postupne pridať kakao. Ak bude torta pre dospelích tak je dobrá aj káva namietsto kakaa. Ja dávam zomletú kávu 2 lyžice na 4 vajíčka..Kým nám vajíčka vychladnú vymiešame si maslo a palmarín s rumom ja dávam podľa chuti aj 0,5dcl.Potom si maslo a vychladnutú zmes zmiešame spolu a natrieme polovičky torty.Jednu časť cesta si rozrežeme na2x tá bude spodná časť a druhu som rozkrajala na 3x . toto je miska v ktorej som piekla.
  3. Spodná časť musí byť hrubšia lebo je to dosť ťažké aby nespadla. pripravíme si čaj s rumom na polievanie korpusu. PRVI KORPUS: otočíme opačne hrubšou stranou nahor, rozrežeme 2x. prví spodný plát slabo polejeme čajom potrieme džemom /ja používam marhuľový aby bol kyselkaví/ a natrieme plnkou.prikryjeme druhým platom ten tiež polejeme čajom troška viac a znova potrieme džemom a dáme na vrch plnku. DRUHY KORPUS: rozrežeme 3x necháme ho otočený tak ako je na obrázku hore.znova polejeme už viac ako spodné diely aby nebola torta suchá a natrieme plnku. Opakujeme 3x.Takto pripravené korpusy si dáme do chladničky stuhnúť.Takto vyzerali upečené cesta.
  4. .Nemám fotku ale aspoň rozrezanú hotovú tortu aby ste vydeli aká bola vysoká a dieli kolko ich bolo.
  5. Kým nám korpusy tuhnú pripravíme si marcipán.hmotu som rozdelila.Kúsok som odobrala na čierné päťuholníky. Zafarbila som ju potravinovím gelom čierným.Zvyšok som vymiesila s praškovím cukrom.Vyvaľkala do tvaru lopty. Keď korpusy stuhli opatrne som ich položila na seba. vrchný korpus 3x prerezaný som dala na spodný a celé som to potrela plnkou,na vrch som dala rozvaľkaný marcipán. Ja som mala málo marcipánu tak som musela dorobiť poťahovinu z cukríkov ale na budúce to urobím len poťahovinu z cukríkov. Ten im viac chutil. Natretá torta plnkou a teraz ide na vrch marcipán.
  6. Na marcipán som potom lepila čierné päťuholníky a biele šesťuholníky.Tie som si najprv všetky vyrezala a až potom som to lepila /vodou/vypočet : obvod lopty vydelite 15 a dostanete dľžku strany päť a šesťuholníkov/to je aj polomer kružnice/ pokusím sa prefotiť obrázok čo som našla pri recepte. Popis k obrázku: "r" je vypočítaná dľžka strany. spravite si kružnicu s polomerom "r" a urobíte šesťuholníky.mne to vyšlo r- 4,2cm Pri päťuholníku som mala uhly asi 73 stupňov a urobíme rovnoramenný trojuholník to je ten obr. dole.
  7. Nebojte sa ak to nebude presné dá sa z cukríkovou hmotou pracovať tak som aj ja sem tam niečo potiahla aby to sedelo zvyšnú hmotu som vyvaľkala na šúlok a omotala okolo spodku nie je to vydieť na obrázku. No a takto som ju odfotila z vrchu ako prvé som začala čiernou. Dufam že som to napísala všetko je to môj prví recept na vareche.