Bravčové s fazuľou
Furmanská fazuľa (fotorecept)
Autor receptu: kvakac
Nosievali si ju gazdovia, keď išli na zárobky furmančiť. Takúto fazuľu mali celodenné
jedlo. Potom pretekali s koňmi, kto urobí väčší prievan.
6 porcií |
15 minút príprava |
75 minút tepelná úprava |
Postup
- Fazuľu namočíme večer pred varením do vody. Najsamlepšia je veľká strakatá, taká ako tretina prsta (švábka), ale keď dôjde, tak aj veľká biela postačí. Vodu z nej zlejeme a dáme variť do čistej vody s koreninami. Táto sa vari najdlhšie.
- Do hrnca dáme masť zohriať na ňu slaninu pokrájanú na kocky a cibuľu na polmesiace. Osmažíme do červena. Počas toho dáme k tomu cesnak, korenie a rascu.
- Hrniec odložíme zo sporáku a pridáme mletú papriku premiešame. Do tohto dáme pokrájané mäso premiešame na sporáku asi minútku a zalejeme vodou a necháme variť.
- Keď už mäso ostáva mäkké pridáme pokrájané zemiaky. Ak mäso aj zemiaky sú uvarené tak do hrnca pridáme uvarenú fazuľu. Povarime to spolu chvíľu. Zmiešame múku s vajcom a vodou vypracujeme cesto. Z neho nahádžeme halušky priamo do polievky. Keď vyplávajú hore máme polievku hotovú. Kto chce môže pridať zelerovú vňať a odstaviť zo sporáku.
- Chvíľu necháme postať a môžme sa pustiť do polievky.