Frkaculová polievka po modransky

luss44 - fotkaluss44, 19. mája 2013
Frkaculová polievka po modransky
Foto: luss44

Keďže boli tento víkend u nás hody, tzv. Kráľovské hodovanie, patrilo sa uvariť slávnostnú polievku, v ktorej u nás nesmú chýbať frkacule - domáca Zobraziť celý popisKeďže boli tento víkend u nás hody, tzv. Kráľovské hodovanie, patrilo sa uvariť slávnostnú polievku, v ktorej u nás nesmú chýbať frkacule - domáca cestovina, prácne urobená šikovnými rukami počas zimných večerov. Polievka je obyčajný kurací vývar, dávam to sem hlavne kvôli tým frkaculiam, ktoré si to zaslúžia, lebo s nimi je každá polievočka skvelá.

Suroviny

100 g
1 ks
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Uvaríme si klasický kurací /alebo iný/ vývar a po precedení zavaríme už spomínané frkacule

  2. 2

    to sú ony - domáce cestoviny - závarka do polievok, ktoré sa každý jeden kúsok šúľa samostatne na drážkovanom drievku, u nás sa nezaobíde bez nich žiadna svadba, krstiny, ... požičiam si od susedy drievko na výrobu frkacúl a pridám nabudúce aj foto

    Frkaculová polievka po modransky - obrázok 2

Diskusia k receptu

tiginko
v Modre frkacúle, na Gemeri gágoríky a v Maďarsku csiga (slimáky) ... zaujímavé cestovinky. Našťastie pre mnohých nás zaneprázdnených, dajú sa už niekde aj kúpiť hotové. Ale je fakt: domáce je domáce
heidy
tiginko,frkacule!!! Pekne,po modransky poprosíme.Ďakujem. Tuším by som mala našúlať,už som ich roky nerobila.
sracz
... a čo sa mňa týka, už sa teším, @luss44 na originálne frkacule; to drážkované drievko som v živote nevidel! Už som bol neraz spomínal, človek sa učí celý život a predsa na "Slávu Božiu" odchádza, ehm "nenaučený"!!!
ejta
my ich robíme na strúhadle, na tej časti s tými zubatými dierkami
ubka
@ sracz to driehvko je brdo – mriežkovitý nástroj na priráženie útku v osnove, ktorý súčasne určuje hustotu a čiastočne i šírku budúcej tkaniny.Mriežkovitý nástroj na priráženie útku v osnove, ktorý súčasne určuje hustotu a čiastočne i šírku budúcej tkaniny.
Cestovina sa šúľa na na konickej paličke a podložkou je práve spomínané brdo.Ja používam paličku z vretienka :-))
tiginko
no @heidy u nás sa tomu hovorilo frkacúle, možno to bude tým, že nie som z Modry :-)
ampara
Varecháči z BA a okolia si môžu kúpiť frkacúle vo farmárskej tržnici,bývalá Ikea oproti Kuchajde. Je tam obchodík z maďarskými špecialitami(klobásy ,slanina,čalamáda,alma papriky) ,majú tam aj cestoviny,síce "fabricky šúlané" frkacúle,ale dajú sa.
pusta
fantastická polievka, síce cestoviny sú iste pracné, ale oplaatí sa, je s nimi veľmi sviatočná. sama by som ich veru nevedela vyrobiť.
máš môj obdiv.
stacy77777
a zasa viem niečo nové, nikdy som nepočula ani názvy, ani nevidela takto robiť doma cestoviny,určite to chce šikovné ruky,čas a trpezlivosť...veľmi pekné
luss44
veru je to prácna výroba, tak ako sa niekde po večeroch voľakedy páralo perie, u mojej babky sa šúľali frkacule, pamätám si jej kuchyňu plnú babiek :) už som sa to naučila aj ja, tá polievka potom celkom inak chutí... ale robíme to len cez zimu do zásoby, v lete nie je na to času. ďakujem za komentáre, potešili ma :)
luss44
@kredenc , vraj to drievko predávali na trhovisku na Miletičke v BA, ale či aj teraz... netuším, ale skúsim zistiť :)
manya
u nás sa volajú brdáre, keďže sa robia na brde, moja mama ich robievala na svadby, nikdy som to neskúšala aj keď brdo a vreteno mám.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia