Kysnuté šišky
Fritole
Autor receptu: redakcia
Malé šišky sú neodmysliteľnou súčasťou benátskeho karnevalu. Ponúkajú sa však celoročne ako výdatné pouličné jedlo.
24 ks porcií |
40 (+ kysnutie) minút príprava |
Postup
- Polovicu mlieka zohrejeme na vlažnú teplotu, rozpustíme v ňom droždie a s trochou múky vymiešame na kašičku. Kvások posypeme trochou múky, dáme na teplé miesto (maximálne 40 °C) kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem a na povrchu sa neobjavia praskliny (trvá to asi 15 minút).
- Žĺtky vymiešame s cukrom, so soľou a s nastrúhanou citrónovou kôrou. Žĺtkovú zmes dobre premiešame s múkou, zvyšným mliekom a kváskom. Nakoniec do cesta primiešame hrozienka a píniové oriešky. Vypracujeme cesto
a necháme ho 2 hodiny oddychovať.
- Asi na tri prsty vysoko zohrejeme olej v hrnci na približne
160 °C. Z cesta pomocou polievkovej lyžice vykrajujeme malé šišky a vkladáme ich do horúceho oleja. Z obidvoch strán ich vypražíme do zlatohneda (trvá to maximálne 10 sekúnd). Šišky vyberieme
z oleja dierovanou naberačkou a necháme odkvapkať na kuchynskom papieri.