Bylinková omáčka
Bylinková omáčka

Frankfurtská zelená (studená) omáčka

miskamm - fotkamiskamm, 16. marca 2017
Frankfurtská zelená (studená) omáčka
Foto: miskamm

V tomto recepte ide o studenú, bylinkovo-kyslosmotanovú omáčku a ako pravý Frankfurtčan povie: grie Soß (čítaj: Grí zós), ktorá sa podáva k vareným zemiakom, Zobraziť celý popisV tomto recepte ide o studenú, bylinkovo-kyslosmotanovú omáčku a ako pravý Frankfurtčan povie: grie Soß (čítaj: Grí zós), ktorá sa podáva k vareným zemiakom, ale i ku grilovanému mäsu, rezňom, vyprážaným rybám alebo jednoducho ku všetkému. Táto omáčka má veľa obmien. Preslávil ju aj Johann Wolfgang von Goethe... :-)

4
porcie
15-20 minút
príprava
10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g (petržlenová vňať, pažítka,Šťavel, borák, žerucha, trebuľka, krvavec menší)
2 ks (na tvrdo uvarené)
500 g (crème fraîche)
1 PL (alebo olej a ocot)
10 - 15 ks
8 ks




Postup

  1. 1

    Bylinky umyjeme, vysušíme a pokrájame (rozmixujeme) na jemno. Zmiešame s kyslou smotanou (poprípade pol na pol smotanu a jogurt), horčicou, soľou a korením. Uvarené vajíčka (2) ošúpeme a nakrájame na malé kocky (alebo pretlačíme cez sitko na zemiaky-zemiakový šalát). Pridáme k omáčke, premiešame a dochutíme.

  2. 2

    Zemiaky (2 - 3 stredne velké na osobu) umyjeme a v šupke uvaríme. Vajíčka (2 na osobu) uvaríme na tvrdo, ošúpeme a prekrojíme na polovice.

  3. 3

    Originálna frankfurtská zelená omáčka sa podáva s čerstvými, v šupke uvarenými , uvarenými (v slanej vode) alebo grilovanými zemiakmi a s natvrdo uvarenými vajíčkami. Toto je v Hessensku typické jedlo na „Zelený štvrtok“. Poznámka od kolegyne: "Toto nie je len jedlo, je to životná filozofia (Franfkurtčanov)!"

Diskusia k receptu

haji
Krásné foto, omáčka se mi moc líbí. Dokonce i trebuľku jsem odhalila - je to u nás kerblík. Překladač také dělají jen lidé, někdy se zapotím, než to rozklíčuji. Určo bude i ve slovníku v knihovně, ale kdo by v době internetu lezl po policích. Určo vyzkouším, lákavý receptík a díky za osvětu, milá @Miskamm , zase jsem chytřejší.
miskamm
:-) ved aj ja idem cez prekladac, ja tie nazvy po slovensky veru neviem. Ja som aj uvazovala, ze budem tie nazvy byliniek hadam aj po latinsky uvadzat :-) Ja som priamo vo Frankfurte a mi ich tu máme vsetkych 7 byliniek v balicku naviazane... :-) pre mna je to veru lahke :-)
1x bubaya
haji
@Miskamm (16.3.2017 16:05)
Tak to je jasné, jako facka - v balíčku by se i mně líbily, ale nevadí, z něčeho to "upletu", hlavně že to bude zelené. S latinskými názvy rostlin jsem naučená, pravda, u bylinek ne až tak moc, ale jak říkáš, překladač je dnes při ruce. Krásné jarní dny a díky za odezvu, jsi milá!
gabriele
je to vynikajuca omacka...mas to dobre, ked sa da u Vas kupit vsetko pekne pokope :)...ja vacsinou improvizujem...zaklad mam vzdy stavel, petrzlenovu vnat, pazitku...a potom po troche davam co prave vykukne na zahrade...sibirsku cibulu, rukolu, zeruchu, cesnak medvedi, mladu sparenu zihlavu, mlade listky pupavy, skorocelu, kopor...nie je to sice frankfurtska chranena podla EU predpisov, ale aj tak je vyborna...a nemusi byt ani maso...stacia iba zemiaky a vajce...ako mas ty :)
haji
@Miskamm (17.3.2017 12:38)
Je krásné, když někdo něco umí a v tomto případě je nádherně vidět živá tradice. Když se chce, všechno jde. Díky za foto a přiblížení nejen Frankfurtské zelené omáčky, potěšila jsi mě!
danda3
Tvoja omáčka vyzerá veľmi dobre, teraz sa všetko zelená, medvedí cesnak už rastie, tak hor sa naň, asi všetky bylinky nezoženiem, ale omáčka bude určite veľmi chutná.
cesminaz
Tato omacka sa mi velmi páči,tiez milujem bylinky :-) Len co sa zacne zelenať,budem kukat čo vychadza a urcite tuto omacku pripravim.Aj ked neviem ci budu v nej do bodky tvoje bylinky :-) Uvidíme,vdaka za recept.
altyn
@Miskamm (17.3.2017 12:38)

Síce som nezohnal taký parádny balíček s bylinkami, ale skúsil som to dať do kopy podľa možností. Takže, petržlenová vňať, ligurček (vegeta), maco cesnak, pažítka a trošku mäty a medovky. A pár kúskov zelenej vňate z mladej cibuľky. A vzišlo z toho: PARÁDA omáčka! Ja by som ju jedol aj samotnú. K tomu mladé zemiaky a kuracie stehná, len trochu opečené. Zbalil som si aj do práce. Skúsim pridať obrázok. Ďakujem za fantastický recept, budem ho robiť často.
altyn
Konečne sa mi to podarilo, mám parádny obed, však? ;-))))
altyn
A zabudol som na mladý špenát.:-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia