Tartaletky

Frangipane tartaletky

Autor receptu: siuuu

Frangipane - ďalší z mojich pokusov, keďže rada skúšam pre mňa nové veci.* Príprava nie je zložitá a priznám sa, že sa mi aj chuťovo aj konzistenciou táto verzia páčila. Tartaletky nerobievam často, ale túto kombináciu som chcela vyskúšať a už mám vymyslenú ďalšiu kombináciu.

6 ks
porcií
20 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si pripravíme cesto na korpusy - zmiesením všetkých surovín. Všetky sypké suroviny (múku, cukor aj mleté mandle) som preosiala (gramáže sú uvedené po preosiatí). Hotové cesto stlačíme rukou do tvaru hrubej placky, zabalíme do fólie a šupneme do chladničky na cca pol hodinku až hodinku.
  2. Pokiaľ sa cesto chladí, pripravíme si náplň - frangipane (sladké mandľové cesto / krém). Najskôr vymiešame zmäknuté maslo s cukrom do peny, potom po jednom vmiešame vajíčka a nakoniec vmiešame mandľovú múku (mandľovú múku netreba preosievať).
  3. Pripravíme si formičky - ja som použila čo dom dal (3 mini tortové formy s vnútorným priemerom medzi 10,5/11 cm a 3 formičky na tartaletky s priemerom 10 cm). Napriek tomu, že mám formičky s nepriľnavým povrchom a cesto obsahuje maslo, potrela som ich zľahka maslom - lebo istota je istota. Cesto som na zľahka na pomúčenej podložke (používam silikónovú) rozvaľkala na hrúbku cca 2 -2,5 mm, formičkami som vykrojila spodky koláčikov (kolieska), vložila som ich do formičiek. Zvyšky cesta som rýchlo spracovala (cesto rýchlo mäkne a lepí sa) a opäť rozgúľala, vykrojila som 3 pásy široké asi 2,5 - 3 cm (šírka podľa výšky formičiek) - pásy som vložila na boky do troch mini tortových foriem, zľahka som ich pritlačila a zvyšok z dĺžky odrezala. Do tartaletkových formičiek som cesto jednoducho roztlačila. Dná som popichala vidličkou, aby sa cesto príliš nenafúklo do výšky. Tri mini tortové formy s cestom som dala predpiecť do vyhriatej rúry na 180 °C - predpekala som asi 7-8 minút, tartaletky som nepredpekala.
  4. Frangipane hmotu som rozdelila na tri časti. Jednu som nechala v základnej mandľovej príchuti, do druhej som vmiešala 1 ČL kakaa a do tretej som pridala 2 ČL pistáciovej pasty. Hmoty som rozdelila do formičiek na cesto. Nabudúce dám menej, potom sa mi na vrch takmer nevošla poleva. Ja mám rada ovocný akcent v koláčikoch, tak do pistáciovej a kakaovej frangipane hmoty som povtláčala mrazené maliny. Dopekala som v rúre na 180 °C cca 10 - 15 minút (tartaletky menej, mini tarty mali viac plnky, tak to trvalo dlhšie) - treba vyskúšať špajdľou.
  5. Upečené koláčiky som nechala vychladnúť vo formičkách, potom som ich opatrne vybrala (išlo to bez problémov). Ja nie som veľmi zručná v zdobení, tak som ozdobila jednoducho - čoko polevou z bielej čokolády, zvyškom slaného karamelu z iného pečenia a rôznymi posypmi (pistácie, sezamové semienka, mandľové lupienky, lyofilizované maliny). Na foto sú kombinácie - mandľový frangipane-slaný karamel-mandľové lupienky, čokoládový frangipane-slaný karamel-sezam, pistáciový fragipane-biela čokoláda-slaný karamel, pistáciový fragipane-maliny-biela čokoláda-lyofilizované maliny, čokoládový frangipane-maliny-biela čokoláda-lyofilizované maliny.