Francúzsky jablkový koláč

Autor receptu: grinchester

45 minút
na 200 °C

Postup

  1. Z múky, soli, masla, žĺtka a vody spracujeme cesto, ktoré dáme aspoň na pol hodinku odpočívať do chladničky.
  2. Medzitým umyjeme 5 šťavnatých jabĺk, ošúpeme ich, očistíme a nakrájame ich na tenké plátky - mesiačiky.
  3. Ak sme cesto nechali v chlade dlhšie, nevadí. Treba ho trošku prehniesť, aby nebolo tuhé a aby sa s ním dobre pracovalo. Cesto vyvaľkáme a prenesieme do formy, okraj vyformujeme prstami. Cesto na okraji stačí vyvýšiť len trošku, koláč bude nízky. Cesto popicháme vidličkou.
  4. Na cesto naukladáme do kruhu mesiačiky jabĺk, tak aby sa prekrývali. Plátky jabĺk uložíme cez seba aj do ďalšieho kruhu. Do stredu uložíme polovičné plátky.
  5. Jablká posypeme cukrom a pokvapkáme roztopeným maslom. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na strednej priečke 45 minút pri 200 ˚C.
  6. Kým sa koláč pečie, pripravíme si "glazúru". V miske zmiešame džem, tuzemák a pár kvapiek mandľovej arómy. Ak máte doma amaretto, tak ho použite namiesto tuzemáku a arómy.
  7. Zmesou koláč rovnomerne natrieme a vrátime ho do rúry o priečku vyššie - pod gril. Tu si treba odsledovať ako vám pečie gril. Odporúčam kontrolovať po prvých 3 minútach, nech sa koláč nepripáli.