Francúzsky jablkový koláč
Autor receptu: grinchester
Postup
- Z múky, soli, masla, žĺtka a vody spracujeme cesto, ktoré dáme aspoň na pol hodinku odpočívať do chladničky.
- Medzitým umyjeme 5 šťavnatých jabĺk, ošúpeme ich, očistíme a nakrájame ich na tenké plátky - mesiačiky.
- Ak sme cesto nechali v chlade dlhšie, nevadí. Treba ho trošku prehniesť, aby nebolo tuhé a aby sa s ním dobre pracovalo. Cesto vyvaľkáme a prenesieme do formy, okraj vyformujeme prstami. Cesto na okraji stačí vyvýšiť len trošku, koláč bude nízky. Cesto popicháme vidličkou.
- Na cesto naukladáme do kruhu mesiačiky jabĺk, tak aby sa prekrývali. Plátky jabĺk uložíme cez seba aj do ďalšieho kruhu. Do stredu uložíme polovičné plátky.
- Jablká posypeme cukrom a pokvapkáme roztopeným maslom. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na strednej priečke 45 minút pri 200 ˚C.
- Kým sa koláč pečie, pripravíme si "glazúru". V miske zmiešame džem, tuzemák a pár kvapiek mandľovej arómy. Ak máte doma amaretto, tak ho použite namiesto tuzemáku a arómy.
- Zmesou koláč rovnomerne natrieme a vrátime ho do rúry o priečku vyššie - pod gril. Tu si treba odsledovať ako vám pečie gril. Odporúčam kontrolovať po prvých 3 minútach, nech sa koláč nepripáli.