Francúzske zemiaky (fotorecept)

Autor receptu: sdb

Klasika, ja viem, kto už by nevedel ako na to. No toto sú tie moje. A chutili aj francúzom.

8
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pekne si všetko pripravíme. Pre urýchlenie prípravy je vhodné zemiaky uvariť, ušetríte si aspoň hodinu pečenia. Ak máte času dosť, nerobte to, chuti napomáha aj dlhé pečenie. Do smotany môžete podľa chuti pridať korenie a bylinky, u nás sa osvedčila kopcovitá lyžica petržlenu, pol lyžice oregana a tymiánu. Niekto má rád olivy, alebo sušené paradajky, niekto sa snaží oklamať svedomie baklažánom, alebo inou zeleninou. Ja by som to nerobila. Keď nezdravo, tak si to vychutnám, ale dajte si dnu čo a ako sa vám páči.
  2. Zapneme rúru na 180°C a ide sa na to. Ukladáme ako sa nám páči. Spravidla začneme zemiakmi, ja som dala točenú, vajíčka, syr, polovicu smotany, zemiaky, klobásku, vajíčka, syr, zvyšky, zemiaky a druhú polovicu smotany. Samozrejme je úplne na vás ako to uložíte aj koľko čoho dáte.
  3. Pečieme 45 - 120 minút podľa toho, či sme zemiaky varili alebo nie a tiež podľa odrody. Mladé zemiaky potrebujú viac času aby zmäkli. Hotové vyberieme, posypeme syrom a pár minút zapečieme.
  4. Ak chcete, aby sa dali zemiaky krásne porcovať a teda to na tanieri nevyzeralo, že to už niekto jedol, je nutné nechať pekáč úplne vychadnúť. Zároveň to napomáha prepojeniu chutí, skrátka, na druh deň chutia lepšie (aleho po hodine v poriadnom chlade a znovu prehriate).