Francúzske orieškové rezy (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Náš nedeľný zákusok..tieto Francúzske rezy sú pôvodne s makovým korpusom,,ja som ich dnes vylepšila a urobila som ich s orieškovým..

20
porcií
60 minút
príprava
1x15/2x4 minút
na 180 °C

Postup

  1. Ako prvé som si pripravila oriešky..do cesta iba málo kedy ich meliem, mám rada ak je korpus mramorový..takže som nožom strúhala hoblinky...je to dosť pracné, ale ja sa s tým rada pohrám..
  2. a pripravila som si najprv cesto medové...keď zapnem trúbu, potom to už pečiem rad radom..a medové cesto môže chvíľku postáť vyvaľkané na papieri....takže do misy nad parou som dala maslo, med a cukor...keď sa roztopilo všetko, pridala som vajcia a sódu..múku som si preosiala a v malých dávkach som vmiešavala medovú hmotu..
  3. cesto som premiesila a dobre vypracovala...rozvážila som ho na 2 rovnaké časti..
  4. na paprieri som ho rozvaľkala na veľkosť plechu, teda 27x37 cm..uložila na seba a čaká, pokiaľ pripravím orieškový korpus..trúbu som si nechala už predhriať na 180 st.
  5. vajcia som rozdelila...a teraz poznámka k vajíčkam: do orieškového korpusu treba 6 vajec, ale do krému treba 3 žĺtky..a aby som zbytočne nemusela niečo vymyslieť na 3 bielky, tak som z 9 bielkov vyšľahala tuhý sneh s použitím 50 g. práškového cukru..zo 6 žĺtkov a 150g. cukru som vyšľahala hmotu do peny, pridala som počas šľahania olej a vodu..
  6. zmiešala som múku s práškom do pečiva a v malých dávkach som preosievala do cesta..
  7. pridala som polovicu tuhého snehu a opatrne pridávala aj oriešky...
  8. napokon som zľahka vmiešala zbytok snehu..upiekla som najprv orieškový korpus , ktorý sa piekol 15 min. potom so po jednom upiekla i medové pláty ktoré sa piekli po 4 min. upečené korpusy som nechala vychladiť na mriežke...
  9. pripravila som si krém: 3 žltky a cukor som vymiešala do peny...v mlieku som vymiešala vanilkové pudingy a pridala som vymiešané žltky...z tejto hmoty som uvarila hustú kašu, ktorú som nechala rýchlo vychladiť..
  10. maslo s cukrom a ferntom som vymiešala do peny..
  11. po lyžici som pridávala do masla vychladnutý puding a dobre vyšľahala všetko...rozdelila som krém na 3 rovnaké časti a uložila do chladničky
  12. na spodok som uložila medový plát, ktorý som potrela horúcim marhuľovým džemom..
  13. na džem som natrela tretinu krému...
  14. na krém som uložila orieškový korpus, potrela som ho horúcim džemom a na to som dala druhú polovicu krému...
  15. na krém som uložila medový plát...takto pripravený koláč som dala do chladničky na noc a zaťažila, aby vrch bol rovný....ráno som potrela vrch treťou časťou krému a urobila som mriežku z čokolády...a posypla strúhanými orieškami..
  16. prajem vám dobrú chuť..