Medové rezy

Francúzske medovo-makové krémové rezy (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Tento zákusok som piekla na začiatku môjho príchodu na Varechu.sk. Vtedy som bola ešte ťarbavá a preto som skúsila upiecť znovu tento zákusok, ale suroviny som si prispôsobila k môjmu terajšiemu plechu.* Krém som urobila karamelový. Zákusok je vhodný aj na vianočný stôl.

20
porcií
60 minút
príprava
2x6 /1x12 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto makové: Vajcia s cukrom som vymiešala do peny. Zašľahala olej a vodu. Múku, mak, prášok do pečiva, štipku soli som zmiešala a preosiala po malých dávkach k vajcovému základu a opatrne vmiešala.
  2. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie a cesto som vyliala a zarovnala. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekol sa 12 min.
  3. Ešte z horúceho som stiahla kožu a nechala chladiť na mriežke.
  4. Medové cesto: Múku som preosiala, pridala som štipku soli. Do rajnice nad paru som dala maslo, cukor a med roztápať. Keď sa všetko roztopilo, pomiešala som a pridala sódu a celé vajcia a opäť spolu všetko premiešala a v malých dávkach som zamiešala hmotu k múke.
  5. Cesto som zmiesila a vypracovala. Rozvážila som ho na 2 rovnaké časti.
  6. Priamo na papieri som ho rozvaľkala. S cestom sa dobre pracovalo, nelepilo sa a ľahko sa dalo rozvaľkať. Uložila som ich na plech a piekla na 180 °C po 7 minút, ale pečte iba 6 minút. Mne bolo cesto trošku tvrdšie a pri krájaní zákuskov trošku toto prekážalo.
  7. Krém: V mlieku som vymiešala karamelové pudingy, pridala som jeden vanilkový cukor a uvarila hustú kašu, ktorú som nechala vychladiť. Maslo s cukrom som vymiešala do peny, pridávala som po lyžici vychladnutý puding a napokon som všetko vyšľahala.
  8. Krém som rozdelila na 2 rovnaké časti a uložila do chladničky stuhnúť. Keď vidíte natieraný krém na korpuse, je vždy ešte veľmi studený.
  9. Zostavila som koláč. Na podnos som uložila prvý medový plát, natrela som ho horúcim lekvárom.
  10. Na lekvár som natrela polovicu krému.
  11. Na krém som uložila makový korpus a natrela som ho horúcim lekvárom.
  12. Na lekvár som natrela druhú polovicu krému...
  13. ...a zakryla som ho druhým medovým plátom. Koláč som uložila do chladničky na 3 hodiny. Až potom som ho zaťažila 3 kg múky a do druhého dňa som ho nechala v chladničke.
  14. Druhý deň som vrchný medový plát natrela lekvárom a pripravila som čokoládovú polevu a poliala koláč. Vrch som posypala bielym makom a dala stuhnúť do chladničky.
  15. Krájala som ho horúcim mokrým nožom na rezy. Prajem vám dobrú chuť.