Fougasse - francúzsky chlieb v tvare listu z Provensálska (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Francúzsko je preslávené svojim chlebom rôzneho druhu. Vybrala som recept na Fougasse, ktorý pochádza z Provensálska. Je to veľmi ľahký voňavý plochý chlieb v tvare listu, posypaný tymiánom, ktorý je na povrchu chrumkavý, vo vnútri pórovitý, s veľkými okami. Fougassé je mimoriadne obľúbený a rozšírený po celej Francii, má viac variant. Podáva sa čerstvý a ešte teplý ako príloha bez náplne k polievkam, k rôznym šalátom, aj ako samotatný chod rôzne plnený. Upiekla som najjednoduchšiu verziu.

6 kusov
porcií
90 minút
príprava
20-25 minút
na 230 °C

Postup

  1. Do vandlíka som preosiala múku, pridala som soľ a premiešala všetko spolu.
  2. Do vyhĺbenej jamky v múke som namrvila droždie, posypala som ho cukrom, zaliala časťou vlažnej vody a počkala som, kým vykysol kvások - asi 15 minút.
  3. Pripravila som si olej.
  4. Do vykysnutého kvásku som pridala 2 PL oleja.
  5. Ked kvások vykysol, pridala som postupne zvyšnú vlažnú vodu a rukami som...
  6. ...vymiesila hladké nelepivé pružné cesto, vandlík som jemne vytrela olejom, cesto som v ňom pootáčala zo všetkých strán a nechala som ho prikryté čistou utierkou vykysnúť na teplom mieste do dvojnásobného objemu - asi 60 minút.
  7. Tu je krásne vykysnuté cesto, ktoré som...
  8. ...vyklopila na jemne pomúčenú dosku.
  9. Cesto som jemne poroztláčala prstami tak, aby som z neho nevytlačila vzduch, potom zostane cesto po upečení kypré, ľahké a nadýchané, pórovité s veľkými okami. S cestom sa veľmi dobre pracuje, prípravu chleba zvládne každý.
  10. Roztlačené cesto som po dĺžke zvislo rozkrojila na polovicu a potom každú polovicu ešte na 3 trojuholníky, môžete spraviť aj oválny tvar pomocou valčeka alebo rúk.
  11. Uprostred som urobila hlboký zárez nožom až k podložke, tak isto po oboch stranách ešte po 3 zárezy a nechala som asi 1,5 cm voľný okraj po obvode.
  12. Každý zárez som ešte porozťahovala opakovane prstami, lebo cesto má tendenciu sa znovu spojiť. Tieto zárezy sa dobre robia cukrárenskou kartou, ja som použila ostrý nôž. Zárezmi sa vytvorí tvar lista.
  13. Listy som poukladala na plech s pečiacim papierom a nechala som ich ešte 20 minút podkysnúť. Trúby som zatiaľ vyhriala na 230 stupňov C.
  14. Potrela som ich hojne olejom zmiešaným so soľou a tymiánom.
  15. Piekla som 20 minút naraz 2 plechy, ten druhý plech som nechala ešte o 5 minút dlhšie, tie vpravo sú o niečo vypečenejšie.
  16. Chlieb som podávala ešte teplý, po vychladnutí rýchlo stvrdne. Upečený a vychladnutý sa dá aj zmraziť a potom zohriať v mikrovlnke, teda môžete si ho pripraviť aj do zásoby a budete ho mať vždy po ruke. Podáva sa čerstvý a ešte teplý ako príloha k polievkam, rôznym šalátom alebo sa len tak chrumká, tiež samostatne ako hlavný chod, ak je plnený rôznymi náplňami.
  17. Na rozlomenom chlebe dobre vidno jeho nadýchanú, ľahkú,pórovitú štruktúru s veľkými okami, pričom povrch je krásne chrumkavý.