Flódni (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Vianočný koláč,ktorého história siaha do Francúzska a Nemecka..je najúžasnejší a najznámejší koláč v židovskej maďarskej komunite, kde spojenie surovín maku,orechov,jabĺk,sušených sliviek,lekváru ,škorice,klinčekov a kóšer vína dáva tomuto koláču úžasnú chuť..najväčším próblémom je jeho krájanie, to vyžaduje ozajstné majstrovstvo...koláč je krehký a nie vždy sa podarí pekne pokrájať, ale jeho chuť zakryje aj tento nedostatok...

45 minút
príprava
60 minút
na 170 °C

Postup

  1. príprava cesta: hladkú múku som preosiala, zmrvila som ju s maslom a pridala štipku soli, 2 žltka,práškový cukor a spolu s bielym vínom som vypracovala nelepivé cesto...cesto treba poriadne vypracovať...
  2. vypracocvané cesto som zabalila do fólie a uložila na 24 hod. do chladničky..
  3. po 24 hod. som cesto vybrala z chladničky a rozdelila som ho na 5 bochníkov...
  4. pripravila som si makovú plnku...do rajnice som dala 2 dl .bieleho vína, do neho som dala klinčeky a cukor a nechala som víno zovrieť...
  5. pridala som mak,postrúhala pomarančovú kôru aj vytlačila šťavu a pridala som hrozienka...plnka má byť akurát, ani veľmi hustá, ani riedka...napokon som do plnky primiešala marhuľový lekvár..
  6. jablková plnka...do rajnice som dala biele víno a vhodila som do neho hrozienka a pridala cukor...víno som nechala zovrieť.
  7. pridala som pokrájané jablká na plátky, škoricu, med a mleté klinčeky..
  8. orechovú plnku som urobila tak , ako makovú...nechala som zovrieť 2 dl. bieleho vína s hrozienkami, pridala cukor, napokon do hotovej plnky nastrúhala čokoládu...a zabudla som ju odfotiť...vyvaľkala som cesto na veľkosť plechu, prvú spodnú časť som nechala okraje, aby som zabránila vytekaniu plnky...ostatné cestá som vaľkala presne po okraj...rozložila som makovú plnku...
  9. na makovú plnku som rozvaľkala ďalšiu časť cesta a na to som uložila krásne voňavú jablkovú plnku..pod jablká som podsypala strúhanku..aj na vrch..
  10. položila som ďalší vyvaľkaný plát cesta...a položila som na cesto orechovú plnku..
  11. prikryla ďalším 4 plátom cesta...na orechovú plnku ide slivkový lekvár a pokrájaným sešenými slivkami...
  12. vyvaľkala posledný plát cesta...uložila na slivky , potrela rozšľahaným vajcom a popichala vidličkou..
  13. Trúbu som nechala vyhriať na 170st. a koláč sa piekol 1 hodinu...upečený koláč..
  14. Po vychladnutí, som koláč posypala práškovým cukrom...Flódni, je poézia výnimočných Vianočných chutí..pokiaľ si ho upečiete, prajem vám k nemu dobrú chuť...