Zapečené cestoviny

Fliačky so šunkou, s mozzarellou a čedarom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Väčšina tzv. Československých preddemokratických kuchýň verejného stravovania, počnúc detským škôlkami a končiac domovami dôchodcov sa pýšila svojim variantom „šunkoflekov“. Moje deti, neskôr aj vnúčence, si ju v rannom veku vždy „vyžobronili“ aj v mojom predvedení. Rád som ich im pripravoval aj v kombinácii so strúhaným údeným oštiepkom, ktorého „NZ-ty“ sa mi už žiaľ minuli, ale zato mám dostatok fliačkov vo veľkosti „plachiet“ od nemenovaného výrobcu z nášho slávneho Východu! Čujece?! … ta ňe?

6-8
porcií
15 minút
príprava
60-70 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Vo väčšom nízkom hrnci so vyškvaril údenú slaninu, potom na nej do sklovita orestoval postrúhanú šalotku, pridal „C-čka” stonkového zeleru a na drobno pokrájané jalapeño (serrano je tiež dobré, len dva-tri razy pálivejšie).
  2. Základ som po premiešaní tak 3÷4 min podusil a vložil do neho na rezance pokrájanú údenú šunku (aj po tomto „kuchtení” mi po sviatkoch Veľkej noci, ostalo dobré kilo jej pokrájaných plátkov v mrazničke),
  3. vzápätí opäť ľahko premiešal, posypal soľou, čerstvo mletým čiernym korením, muškátovým orieškom, borievkou (jalovcom) a „korunoval” 2 PL masla. Praktická poznámka, s Vašim cteným dovolením, so soľou opatrne, lebo šunka aj syry sú už slané a aj cestoviny sa vyvárajú v osolenej vode.
  4. Po krátkom prehriatí, som obohatený základ nadstavil „statočnými” dvomi hrsťami pokrájanej čerstvej petržlenovej vňate, postrúhanými mozzarellou a čedarom, ako aj hustou smotanou na varenie (kvašna tiš ňe plana, ta ňe!?); premiešal a v priebehu dusenia,
  5. v pomocnej miske zošľahal mlieko s vajíčkami a dal vyvariť 1,5 vrecúška fliačkov.
  6. Nato som základ zalial mliekom s vajíčkami, premiešal a
  7. minútku-dve zohrial na prevádzkovú teplotu. Nechal som vyhriať elektrickú rúru na 180 °C (350 °F) a priebežne som v nej nechal ohriať pekáč, aby sa mi na ňom lepšie roztieralo maslo.
  8. Vyvarenú cestovinu (fliačky - plachty) som hneď, bez premývania, pomocou sitka preložil do základu, zmiešal a
  9. nežne rovnomerne rozložil po maslom vymastenom a jemnou strúhankou vysypanom pekáči. Strúhankou som posypal aj povrch „vyšľachtenej” cestoviny a porozkladal po ňom niekoľko „hobliniek” masla.
  10. Už vo vyhriatej rúre sa táto pochúťka piekla, ničím neprikrytá, 69 minút (hodinka síce bohato stačí, ale uznajte, že 69-tka je predsa len krajšie číslo).
  11. Hotovo, s chutnou chrumkavou kôrkou! Pokrájať na porcie, uložiť na taniere, pridať sladkokyslé uhorky à la „Znojmo”, ozdobiť halúzkou petržlenovej vňate a dobrú chuť!
  12. Kvitnúci vyše 6 metrový kaktus má tiež svoje čaro a pôvab! Že mám pravdu!?