Ovsené kocky

Flapjack podľa Donala Skehana

Autor receptu: polepetko

Chutný a zdravý dezert, ktorý je hotový do pol hodinky. Každý, kto ochutnal, odo mňa pýta recept a keďže na internete je len po anglicky, tak som sa rozhodol ho preložiť a hodiť na Varechu. Pôvodný recept je z YouTube kanálu chalana menom Donal Skehan, ktorý vyhral v Anglicku súťaž MasterChef Junior.

16
porcií
10 minút
príprava
20 minút
na 160 °C

Postup

  1. Na sporák dáme roztopiť maslo. Do roztopeného masla pridáme hnedý cukor a javorový sirup a miešame, až kým sa kryštály cukru nerozpustia a nevznikne nám hmota podobná karamelu. (Videl som už aj použiť med namiesto javorového sirupu, ale zatiaľ som to neskúšal. Ak to niekto skúsite s medom, napíšte výsledok do komentára.)
  2. Počas toho, ako sa nám robí maslový karamel si v mise zmiešame ovsené vločky, kokos a škoricu. Ja používam zmes jemných a klasických ovsených vločiek v pomere 200 g jemných a 50 g klasických, ale pokojne môžete použiť len jemné alebo len klasické. Ak použijete jemné, bude to mať viac karamelkovú konzistenciu, ak klasické, bude to viac chrumkavé. Kto chce, môže pridať aj sušené ovocie alebo oriešky.
  3. Zmes vločiek poriadne premiešame s maslovým karamelom, aby sa všetky vločky dobre obalili. Túto zmes vysypeme do štvorcového pekáča 20x20 cm, ktorý sme pred tým vymastili maslom a vystlali papierom na pečenie. Zmes dobre utlačíme, inak sa nám bude pri krájaní rozpadávať. Ja to utláčam pohárom s rovným dnom. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C po dobu 20-25 minút, pokým vrch jemne nezozlatne.
  4. Po vybratí z rúry necháme v pekáči ÚPLNE vychladnúť, inak sa nám to bude pri krájaní rozpadávať. Ja to nechávam chladnúť cez noc. Po vychladnutí môžeme poliať čokoládovou polevou a krájať na kocky.