Flank steak s bylinkovým olejom a zemiakovo-brokolicovým pyré

Autor receptu: chutimi

V podstate jednoduchý a nečakane lacný, no zároveň až luxusný nedeľný obed :)

4
porcie
60 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Odblaňte mäso a nechajte ho odpočívať mimo chladničku aspoň pol hodinu. Okoreňte nahrubo mletým korením. Mäso ostáva vcelku, neporcujte ho!
  2. Očistite a nakrájajte zemiaky a brokolicu. Zemiaky s tvrdšími časťami brokolice (noha a hrubšie stonky) dajte variť do slanej vody. Zvyšnú brokolicu pridajte až neskôr. Varte až kým všetko nie je mäkké. Zlejte vodu, pridajte kúsok masla, smotanu a roztlačte na kašu.
  3. Baby karotku umyte a dajte variť do osolenej a ocukrovanej vody. Po uvarení zlejte vodu, pridajte trochu mletého čieneho korenia, kryštálového cukru a masla a osmahnite aby karotka ostala pekne lesklá.
  4. V miske zmiešajte olej, nadrobno posekaný cesnak, chilli a petržlenovú vňať. Dochuťte soľou a korením. Nechajte odstáť.
  5. Rozohrejte veľkú panvicu s troškou oleja. Pripravte si hrubý alobal na zabalenie mäsa. Podľa hrúbky opečte mäso z oboch strán aby ostalo medium. Steak preložte na alobal, posypte hrubozrnnou soľou a zabaľte. Nechajte odpočívať cca. 10 min. Potom krájajte na tenké plátky. Mäso zvnútra musí ostať ružové. Ja som steak na obrázku robil 3,5 minúty z každej strany a odpočívalo necelých 10 minút.
  6. Servírujte s pyré a karotkou. Mäso prelejte jemne olejom s cesnakom, vňaťou a chilli. Dobrú chuť!