Flan Cake

Autor receptu: nalpa

Stary recept. Daavno pred desiatkami rokov bol v istej oblasti sveta kde som ho ochutnala velmi popularny a casom zapadol lebo prisli ine a ine... a zrazu sa minuly rok na mna vynoril na nete . Nelenila, napiekla. Jednoduchy, rychly a velmi dobry :)

8-12
porcií
10 minút
príprava
45-60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Karamel: Upalime 3/4 salky cukor na panvici na karamel a opatrne ho rozmiesame s 2-3 PL horucej vody. Karamel vylejeme do formy na babovku a snazime sa ho dostat aj na boky formy. Boky nepokryte karamelom mozme opatrne vymazat olejom. Ak mame neprilnavy povrch formy tak nemusime. ------------------------------------------------------------------
  2. Cesto: Zmiesame 1 salku muky +stipku soli+ 1/2 KL sody bicabony+ 1/2 KL prasku do peciva+ 1/3 salky kakaa .Do toho zamiesame 1 vajce, 3 PL oleja a 1/2 salky podmasli alebo jogurtu alebo kefir. Cesto sa ma z varechy husto liat a nie opadavat. Vo svete je jogurt ci kefir alebo podmaslie konzistenciou roznorode, tak je celkom mozne ze budete potrebovat tekutin o dost viac. Cesto vylejeme do formy na karamel. -------------------------------------------------------------------
  3. Krem: Plechovku Salka+1 salku mlieka+vanilku+stipku soli+4 vajicka dobre vyslahame/dobre rozhabarkujeme a lejeme opatrne naberackou tenkym pramienkom dokola na vrch cesta vo forme. Do osobitneho pekaca vlejeme aspon tri salky vriacej vody, vlozime do neho formu s cestom a kremom a pecieme vo vyhriatej rure pri 180 st. asi 45–60 minut. Nechame /nie uplne/ vychladnut a opatrne prevratime na tacku/podnos.-------------- -------------------------------------------------------------------------- Poznamka: Original recept na krem je kondenzovane sladke mlieko a kondenzovana plechovka nesladeneho. Nepouzivam nesladene kondenzovane . Davam len Salko a niekedy len mlieko asi tak salku a pol+vajicka a cukor podla chuti...je dobry aj tak, jemny . So Salkom je samozrejme predsa len lepsi a hutnejsi. Pri peceni krem zide dole na karamel a cesto vyjde hore, nemusite si robit starosti. Recept jednoduchy a priam neuveritelny co sa tyka surovin a postupu. Vysledok luxusny. Dobru chut :)