Fľakaté rezy (fotorecept)

Autor receptu: papkoska

Chutné a fotogenické. Recept zo staručkého receptára Dr. Oetker.

15 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Postup

  1. Žĺtka, práškový a vanilkový cukor vyšľaháme do peny. Z bielkov vyšľaháme sneh, ktorý postupne pridávame spolu s múkou preosiatou s kakaom a práškom do pečiva do žĺtkovej zmesi.
  2. Nakoniec pridáme nasekané oriešky (ja som dala mandle, je to tiež jedlé), dáme na menší plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre na 170°C asi 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť, prerežeme na dva pláty. Kto si chce ušetriť nervy s prekrajovaním, môže cesto dať piecť na veľký plech a prerezať ho po dĺžke alebo po šírke na polovice, ktoré jednoduchšie naplní.
  3. Pudingový prášok rozmiešame v studenom mlieku spolu s cukrom, uvaríme puding, ktorý za stáleho miešania necháme vychladnúť. Rozmixujeme maslo, postupne pridávame puding, prešľaháme. Na plát nanesieme plnku, priložíme druhý plát, ktorý otočíme rezom hore. Potrieme lekvárom, ale len trošku, aby sa nám nevpíjala čokoláda. Necháme asi hodinu stuhnúť.
  4. 100g tmavej čokolády roztopíme s plátkom stuženého tuku (asi 40g), ja ju dávam v hrnčeku na 1 minútu do mikrovlnky, aspoň sa nepripáli, potrieme koláč. Keďže je vychladnutý, čokoláda hneď tuhne, pracujeme rýchlo. 50g bielej čokolády roztopíme v mikrovlnke so stuženým tukom (dáme množstvo asi ako vlašský orech), pokvapkáme nerovnomerné fľaky, ktoré rozstrapkáme špáradlom. Ešte pocápkame trochu bielou čokoládou, dokonané dielo necháme do druhého dňa odležať na chladné miesto. Krájame na rezy horúcim nožom, dobré je krájať najskôr čokoládu, potom prejsť po tom istom reze a dokrojiť aj koláč, aby sa nám nepopraskala.