Fitness pizza alias zdravá placka - snack fotorecept

rous5 - fotkarous5, 7. apríla 2013
Fitness pizza alias zdravá placka - snack (fotorecept)
Foto: rous5

Veľmi jednoduché a rýchle :) Musela som upraviť názov, lebo niektorí "varecháči" s tým mali problém :)

4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

130 g
100 ml
1 lyžica
1 strúčik
130 g
150 g




Postup

  1. 1

    Múku, olej, soľ a vodu zmiešame dokopy a urobíme také redšie cesto.

    Fitness pizza alias zdravá placka - snack (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vylejeme cesto na plech s papierom na pečenie a vyformujeme tvar pizze. Naukladáme syr a cherry paradajky, samozrejme kto má rád inú oblohu fantázií sa medze nekladú, len pozor, aby sa z fitness pizze nestala kalorická bomba :) Okraje pizze po upečení natrieme roztlačeným cesnakom.

    Fitness pizza alias zdravá placka - snack (fotorecept) - obrázok 2

Diskusia k receptu

daniella9
No, neviem, či je práve najvhodnejšie nazývať toto pečivo pizzou...neupieram však, že to môže byť dobré, len ten názov mi k tomu nesedí
rous5
@daniella9 kde vidíte pečivo? ale nech sa páči, kľudne navrhnite názov i keď si myslím, že to vôbec nehrá rolu, najprv to skúste a potom komentujte :) dobrú chuť
daniella9
Tak, nevedela som ako to nazvať, tak povedzme, že je to snack,...ale za pizzu to určite nepovažujem:-)
rous5
Tí, ktorí sa pohybujú vo svete fitness ten názov chápu, ostatným to môže byť jedno :)
tiginko
tak toto pizza určite nie je, je to zdravá placka z celozrnnej múky. Myslím že aj "fitness" to pochopia
rous5
@tiginko ja nechápem načo to riešite, keď sa vám to nepáči proste to ignorujte, veď vás nikto nenúti sa na to pozerať a ani to robiť, samozrejme, že to nie je pravá pizza, to určite pochopila väčšina, len vy s tým máte problém, normálne som v nemom údive :) ja vám tiež nevypisujem pod recepty či niečo je alebo nie je to čo tam uvádzate :)
tiginko
nebuď taká nervózna @rous5 , veď sa nič nedeje, ja s tým žiadny problém nemám, len som vyjadrila svoj názor. Ak si myslíš, že keď "väčšina" mlčí, to pochopila ...
daniella9
A nebudem ignorovať:-)
Ked náhodou niekde vidím, že názov nekorešponduje s obsahom, tak sa zvyknem ozvať. A to, že k tomu nikto nič nenapísal, ešte neznamená, že im je to jedno. A navyše viete, že to nie je pizza, ale dáte to do názvu,...:-) Aspoň, že ste to upravili..
rennatte
@rous5 pokojne si nechaj svoj nazov, lebo @tiginko , a @daniella9 skor ako budu kritizovat niekoho recept , by si mali aspon overit co znamena slovo pizza....v slovniku cudzich slov je uvedene ze slovo "pizza" znamena taliansky slany kolac,,,a mozete ist googlit, ano je to tak,,, takze ked @rous5 pouzila celozrnnu muku a nizkokaloricke suroviny, pokojne si svoj slovensky slany kolac moze nazvat fitness pizza
bozulka
Súhlasím s @rennatte , suroviny sa mi páčia,len sa chcem opýtať,nebude príliš "chrumkavá" keď tam niesú ani kvasnice,ani PDP.
Ten cesnak sa mi tiež páči,jedla som to pred pár rokami v Taliansku.
marbarter
prečo niektorí ľudia musia bazírovať na zbytočnostiach, len aby znepríjemnili druhému deň ... nie som autorkou receptu, ale komentáre, či pizza, či nie pizza rozčarovali aj mňa ... recept je fajn, určite vyskúšam a či budem jesť pizzu, koláč, placku alebo posúch, bude to jedno .. hlavne, že mi bude chutiť :-P
evusik
recept vyzerá dobre a iste aj chutí dobre....
@marbater nemôžem s tebou súhlasiť, že je to jedno... predstav si, že prídeš do reštaurácie objednáš si pizu a čašník ti prinesie slivkový koláč a povie ti, že veď je to jedno - cesto ako cesto - hlavne, že ti bude chutiť...
nemám rada žabo-myšie vojny a určité pravidlá by mali platiť....
marbarter
tento argument ma nepresvedčil, je nereálne, aby mi v reštaurácii priniesli slivkový koláč namiesto objednanej pizze, toto snáď nebudeme porovnávať, ale pri vzhliadnutí receptu mi ani na sekundu nenapadlo pochybovať o názve ... ok, ak je to proti pravidlám, už som ticho, no jedno musím ešte podotknúť, že v našich reštauráciách by mali zakázať nazývať niektoré pizze pizzami, ale radšej ich nazvať "koláče"
evusik
@marbater samozrejme, že som to myslela ako nadsázku... myslela som, že je to jasné :-) asi nie :-(
ja nikomu svoj názor nevnucujem aj tak si spraví každý podľa svojho, len opakujem určité pravidlá by mali platiť...
brok
nahodou je to fantazia.A komu sa to nezda nemusi to robit.
fafrnok
Pizza je jedlo z cesta talianskeho pôvodu. Typicky je tvorené tenkým cestom kruhového tvaru, na ktorom je zmes rajčiakového pretlaku, syra a ďalších prídavných pochutín a potravín podľa receptu, ako napr. olivy, sardinky, šampiňóny, cibuľa, saláma, ančovičky. Tvar, ani hrúbka nie sú pravidlom. Pizzu je možné zakúpiť aj predpečenú a zmrazenú a potom ju rozmraziť.

Prvý dokumentovaný výskyt pojmu pizza sa datuje okolo roku 1000 a to v dialekte z okolia talianskeho Neapolu. Znamená približne tlačiť, ťahať - vzťahujúc sa na pohyby rúk pri vhadzovaní pizze do pece a jej vyberanie.

Pizza sa považuje za pôvodný pokrm roľníkov z oblasti Kampánia pri Neapole. Avšak dôkazy pečenia ploských tenkých bochníkov kysnutého cesta na horúcom kameni pochádzajú ešte z čias Etruskov, obývajúcich okrem iného i taliansku oblasť. Na takúto placku cesta sa zvykli položiť rôzne oblohy z dostupných potravín a nazývali to focaccia. O pár storočí neskôr sa iniciatívy pri vynachádzaní pizze chopili Gréci a skúsili položiť potraviny nie už na upečené cesto, ako to robievali Etruskovia, ale na čerstvo vyťahanú placku a zapiekli to spolu. Napokon Rimania pri dobyvateľských aktivitách v Európe sa na svojom ťažení v Grécku obslúžili zabehnutou technológiou a začali vhadzovať prvé prototypy pizze do pecí v celom Taliansku. Dokonca Cato, žijúci v rokoch 234-149 pred Kr., opisuje grécku špecialitu - čo je typ prvej pizze: tenké kruhové cesto s olivovým olejom, medom, korením, pečené na kameni. Takto sa v rôznych podobách experimentovalo s pizzou (a jej rôznymi názvami) až do obdobia eľkého prevratu v jej príprave: do roku 1520, kedy boli do Talianska privezené prvé rajčiaky z Južnej Ameriky. Prevrat v technológii pizze bol pozvoľný, keďže Európania považovali južnú Ameriku a všetko z nej v prvých rokoch za jedovaté. Avšak vďaka patrí odvážlivcom, ktorí sa nebáli experimentovať s rajčinami. Chudoba v okolí Neapolu v tom čase tiež napomohla, pretože cesto s lacnými rajčiakmi (ktorým sa začalo v Taliansku dobre dariť) bolo jednoduché, cenovo prístupné a navyše chutné pre pospolitý ľud. Jedlo sa rýchlo rozšírilo, ale na prvú pizzériu si muselo ľudstvo počkať až do roku 1820, kedy v Neapoli a nazývala sa „Marotte“. Prvé dodávky pizze robil Raffaele Esposito v roku 1889 z reštaurácie Pizzeria Pietro il Pizzaiolo v Neapole a to pre kráľa Umberta I. a jeho manželku kráľovnú Margheritu, ktorí ňou boli nadšení. Esposito piekol tri druhy pizze, a to v národných farbách Talianska: s rajčiakmi, mozarellou a bazalkou. Či to bolo naozaj kvôli chuti alebo kvôli patriotistickej kráľovnej Margharite, nevedno, ale svoj názov Margherita si zachovala podnes a je na svete najobjednávanejšou pizzou vôbec.

O ďalší rozvoj pizze sa postarali talianski imigranti v Amerike, kam si svoju technológiu priniesli so sebou. Pizzu Margherita piekli s mozzarellou a oreganom. Postupom času ju začali pripravovať nie v peci ale na panvici a jej forma sa prispôsobila do roku 1945 americkému fast food štýlu. Prvá oficiálna americká pizza mala názov Chicago-Style a pochádza z roku 1943.

V roku 1948 sa začalo predávať prvé predpripravené pizza-cesto. V 50. až 60. rokoch sa v Amerike stala pizza štandardným fast food jedlom popri hot dogu a a jablkovom koláči.

V roku 1957 priniesli bratia Celentanovci na trh prvú zmrazenú pizzu a tým napomohli masívnemu ťaženiu mrazených polotovarov v obchodoch.
2010
Pekne si to napisal :-) a kdo sa tulal po zabudnutych kutoch talianska si pochutnaval na takejto tradicnej pizze...ze @lucinkab


njdevil
@abdul , you just made my day!!!... len tak dalej :-), stale mi sprijemnis den, dakujem!
angast
@fafrnok
a zabudol si napísať , že jeden z bratov sa volal Adriano Celentano
a stal sa z neho spevák a hral vo filmoch s Ornelou Mutti
lusinkab
:-) hmmmm @2010 ako pozeram tak pozeram ale toto som asi nejedla ... pripomina mi to nieco ale nie som si ista... hod mi aspon nazov v lete ked vsetko vyjde idem sa zase potulat na par tyzdnov na Siciliu tak by som aj ochutnala :-)
2010
Ke sa tam zatulas cez Vianoce tak budes mat takuto super Palermo pizzu Sfincione di San Giovanni :-) ked mi vide cas aj ja pojdem tento rok ale na opacnu stranu k Taormine.
ciernalabut
toto nemozte ani mysliet vazne hadzat sem zbytocne komentare o tom ci to je pizza ci to nie je pizza ... to je asi posledne co by ma pri tomto recepte napadlo. @Rous5 Vyzera to super, vyborny napad, urcite to vyskusam a myslim ze aj drahemu bude chutit, snazime sa jest zdravo lebo vela cvicime, tak upravujeme aj stravu a kazdy takyto recept potesi ! :)
huggies
ciernalabut suhlasim s tebou, mne to ako pizza pripadalo hned na zaciatu ked som ho nasla , vseci su tu odbornici jak vidim. ja to tiez vyskusam
mariana33
vyzerá to super...podobnú robím, keď mám doma celozrnnú múku...
lollyteska
Mne sa recept veľmi páči :) výsledok na obrázku mi úplne pripadá ako pizza a s prirovnaním fitness nemám ani najmenší problém :) Ďakujem, určite vyskúšam :)
lollyteska
ešte otázočka: môžem namiesto mozzarelly použiť tofu? Prosím o radu, vďaka :)
rous5
@lollyteska určite áno, tofu tomu nebude vadiť, je na iba na vás ako si pizzu-placku dochutíte :)
bodkociarka
pre mna za mna, aj keby ste tomu dali nazov polievka, vy ste autorka receptu :-) rozhodne to nezmeni nic na tom ze to jedlo je skvele :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia