Fitness jahodový džem fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 16. júna 2016
Fitness jahodový džem (fotorecept)
Foto: rennatte

Chia semienka sú známe tým, že nasiaknu a nabobtnajú tekutinu, a to sa nám hodí na zahustenie džemu. Ich napučiavacia schopnosť sa využíva pri Zobraziť celý popisChia semienka sú známe tým, že nasiaknu a nabobtnajú tekutinu, a to sa nám hodí na zahustenie džemu. Ich napučiavacia schopnosť sa využíva pri zahusťovaní rôznych pokrmov a ja som ich využila na zahustenie džemu, čím som odbúrala dlhú dobu varenia a tým zachovala vôňu a sýtu farbu ovocia. Džem je hotový za 30 minút. Cukor som vymenila za med, najlepšie skryštalizovaný, je hustejší a do džemu sa výborne hodí.

8
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1500 g
300 g
40 g




Postup

  1. 1

    Jahody odstopkujeme, umyjeme a vložíme do hrnca.

    Fitness jahodový džem (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Popučíme tlačidlom na zemiaky, ak chceme džem hladký bez kúskov ovocia, jahody rozmixujeme.

    Fitness jahodový džem (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Dáme variť.

    Fitness jahodový džem (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak jahody začmú vrieť, stíšime plameň a mierne zahrievame 15 minút, vytvorí sa nám pena, pridáme med.

    Fitness jahodový džem (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po pridaní medu ešte 10 minút necháme mierne bublať, zmes sa nám prečistí od peny a získa sýtu červenú farbu, pridáme chia semienka, premiešame a odstavíme.

    Fitness jahodový džem (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Semienka začnú pracovať a zmes nám začne želírovať.

    Fitness jahodový džem (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hustotu si regulujeme podľa seba, ak sa nám zdá džem riedky, pridáme ešte chia semienka. Hotový džem nalejeme do džemových pohárikov zatvoríme, strilizujeme na bod varu a odstavíme, to nám stači na chytenie viečok.

    Fitness jahodový džem (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z tejto dávky mi vyšlo 8 malých (150 ml) pohárikov.

    Fitness jahodový džem (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

katka78
Renatka, ako sa správa takýto džem po odležaní? Nezvykne sa pokaziť, keďže sa neodparila všetka voda z ovocia? Stačí med ako konzervant a tá krátka sterilizácia? Dá sa použiť aj do pečenia, nerozteká sa? Ja si totiž s chia semienkami džemy robievam, ale vždy len pre priamu spotrebu, preto ma to zaujíma. Ďakujem :-)
1x ladin
martamm
yzera krasne tento dzemik, ale pozir, chia semienk znizuju tlak, ludia s nizsim tlakom mozu mat problem pri jeho konzumacii, inac aby sa nekazil, naliala by som na vrch kazdeho poharika lyzikćku vodky :))))))))
haji
Oh, to je fikaný receptík! Moc se mi líbí. O trvanlivosti asi moc řeči nebude, bo se rychle spapá - například já bych dlouho nevydržela. Jsi šikulka!!
rennatte
mam spravenych 8 poharikov,,,,teda jeden uz "padol za vlast",,,,budem ich sledovat ako sa spravaju, nemam skusenost, videla som viacero receptov na studeno aj so sterilizaciou s pridanim vanilkoveho struku, ci skorice, ja som zostala pri klasike bez prichute,,,predsa su semiacka cudzokrajna plodina, tak uvidim ako zareaguje s nasimi jahodkami :-) navnadilo ma to zelirovanie a bobtnanie, urcite pridam skusenost, ako sa dzemik tvari po mesiaci, dvoch atd :-) toto su vyzvy ktore ma bavia :-)
zdezda
Práve ho robím, iba 1/3 dávky, no pridala som aj asi 20ks čerešní, ktoré obsahujú pektín aj kyslosť, ktorá nahrádza kyselinu citrónovú. Už som vo fáze chia, krásne to hustne. Ďakujem za rcp, asi aj malinový takto uvarím :-) Tým, že som mala menší objem ovocia, znížila som čas dusenia.
kukulienka71
Pár rokov je toto veľký hit, minule som naň natrafila aj ja a je aj tu na Vareche, možno so sterilizovaným chia džemom má niekto skúsenosti. Pred pár dňami som odložila jahody len málo prisladené cukrom vo vlastnej šťave, len dve minútky vreli a liala som ich do sterilných pohárikov a už nesterilizovala, aby som uchovala čo najviac látok, plánujem v zimných mesiacoch konzumovať práve takto s následným pridaním chia. Zatiaľ sa poháriky držia, uvidím po pár mesiacoch.
Pekná práca, @renatte :-)
katka78
@Rennatte (17.6.2016 14:12) ďakujem za info, nevedela som, že je to tvoja premiéra, myslela som, že už máš s nimi predošlú skúsenosť. Ale to nevadí, možno aj niekto iný napíše svoje poznatky - ako dlho vydržia, či sa nepokazia a ako sa správajú pri pečení, či nevytekajú. Ja ich robím len na priamu spotrebu, v malom množstve, so sterilizovanými ani ja skúsenosť nemám. Tak uvidíš ako sa ti s nimi bude ďalej dariť a ak sa o skúsenosť podelíš, snáď si to potom aj všimnem, chodím sem pomenej. Každopádne ďakujem, maj sa pekne :-)
martali
Skúsila som aj ja,polovičnú dávku.Uvidím,koľko vydrží.Len škoda medu,varenim stráca svoje skvelé účinky.
marianne
teda totok, ale aj mne je luto toho medu, radsej dam tmavy cukor, alebo aj klasiku, zaujali ma tie chia semienka..to ma laka
martali
Urobila som 3 mensie flasticky.Moja skúsenosť.Chia pekne zahustila,avšak je to určené na rýchlu spotrebu.Ja som flasky dala do spajze.Dnes som ich vyhodila.Na kazdej bola pleseň.Škoda.
malinaa
fitnes džem by mal byt cez cukru. Viem že takyto je relax 100%, sama ho toti ž kupujem a davam ho aj svojim detom




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia