Fínsky koláč

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 30. decembra 2013

Recept mám z kuchárskej knihy,zaujal ma mliečno-vaječnou zálievkou jabĺk.V originále sú v ceste použité mandle,ja som ich už tradične vymenila za orechy...

12
porcií
25+30 minút
príprava
20-25 minút
na 220 °C

Suroviny

15 dkg na pečenie
10 dkg
2 ks
5 dkg alebo orechy mleté
20 dkg
1 ČL
Plnka:
60 dkg
2 ks
1 dcl
1 ks
 na vymastenie




Postup

  1. 1

    maslo vymiešame s cukrom do peny.

    Fínsky koláč - obrázok 1
  2. 2

    pridáme vajcia a prešľaháme

    Fínsky koláč - obrázok 2
  3. 3

    zamiešame mleté orechy/mandle

    Fínsky koláč - obrázok 3
  4. 4

    a múku zmiešanú s mletou škoricou

    Fínsky koláč - obrázok 4
  5. 5

    Cesto dobre premiešame a necháme v chlade asi 30 minút.Menší plech(36x22) si vymastíme tukom a vysypeme múkou.Cesto natlačíme na plech tak,aby asi 1 cm prečnievalo na okraje.Pomáhame si múkou,lebo sa lepí:-)

    Fínsky koláč - obrázok 5
  6. 6

    Očistené a na tenké plátky nakrájané jablká nakladieme husto na cesto.Medzitým zapneme rúru na 220°C.

    Fínsky koláč - obrázok 6
  7. 7

    k vajciam v miske pridáme vanilkový cukor a prešľaháme ich.

    Fínsky koláč - obrázok 7
  8. 8

    Prilejeme mlieko,dobre premiešame a celé vylejeme na jablká.Plech v rukách pootáčame,aby sa nálev dostal všade rovnako.Pečieme na 220°C 20-25min.Podávať môžeme posypané práškovým cukrom alebo poliate javorovým sirupom,keďže koláč je len minimálne sladký.

    Fínsky koláč - obrázok 8

Diskusia k receptu

kukulienka71
@stacy77777 ,čerstvo upečený je skôr suchší,čo som sa až prekvapila a dosť chrumkavý.Teraz jem 3.kúsok,už stál asi 2 hodiny a je taký akurát,zmäkol a viac cítiť plnku.Je to zaujímavá kombinácia s tým mlieko+vajcami,chutí mi to.Čo tí Fíni nevymyslia?!:-)
stacy77777
@kukulienka - stále rozmýšľam, kde som podobný recept videla,ale tuším tam boli hrušky, no ale pri záplave receptov v dnešnej dobe, kto by si to pamätal,že? Uložila som si, no len sa k tým uloženým všetkým prepracovať...:-))). Ale na zajtra sa chystám konečne na originál valašské frgále, podarilo sa mi zohnať sušené hrušky na lekvár,no, dúfam,že sa podarí...:-)))
kukulienka71
Ja mám jeden hruškový v KK od Diabambulky,ale tam ide smotana a na vrch ešte sneh.Hruškových je veľa,aj taký francúzsky som teraz pozerala,podobné sú.Frgále som už počula,len neviem,čo to je?:-)lekvár zo sušených hrušiek??
kukulienka71
Ďakujem za ozrejmenie...dobre to vyzerá,ty si šikulka,zvládneš ľavou zadnou! Teraz som prišla na to,že ja už nechcem sladké ani vidieť!:-)zajtra chcem pagáče syrové prekladané alebo oškvarkové z čerstvých oškvarkov,dnes som kúpila dobrú slaninku k tomu...Teraz ešte čakám na muža,ten bude mať hlavné slovo vo výbere;-))Dobrú noc!
morenajea
@kukulienka71 včera som piekla. Geniálny koláč, dokonalé cesto a zálievka sa po upečení trochu podobá tvarohu. Veľkosť šikovná na malý plech. Dávam 100 bodov :D
kukulienka71
@morenajea ,potešila si ma:-)som rada,že máš tento názor a že vám chutí.Ja určite budem tiež často piecť tento koláč,nemá chybu,ďakujem za body:-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia