Fina kanelbullar (alebo po našom škoricové osie hniezda)

Autor receptu: celeblith

Už som nevedela, čo od dobroty vymyslieť, ale doma bohviečo nebolo. Tak vďaka inšpirácii tu na vareche- škoricové rožteky od @Michsamant, som vygooglila recept na kanelbullar. Vďaka translatoru som sa naučila aj pár slovíčok po švédsky :) a boli z toho skvelé sobotné raňajky.

50 ks
porcií
120 minút
príprava
8 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Na úvod sa ospravedlňujem, že nie je detailný fotopostup, ale dúfam, že to zvládnete, keby nie tak kľudne vysvetlím všetko, čo bude treba. Pripravíme si kvások: čerstvé droždie namrvíme do misky a posypeme asi 2 lyžičkami kryštálového cukru a zalejeme cca 1dl vlažného mlieka. Odložíme nabok niekam do tepla a necháme ho na pokoji.
  2. Odmeriame si pol litra mlieka a 200g masla (môže byť aj tuk na pečenie). Mlieko vylejeme do randlíčka a pridáme na kocky pokrájané maslo a necháme zahrievať na slabom ohni až kým sa maslo nerozpustí. Nevariť. Hovoria, že na max 37°C, no kto by to už len meral, takže tam kľudne strčte prst a aby nepálilo, ale bolo príjemne teplé.
  3. Nezľaknite sa tých mier, áno v tomto recepte sa aj múka meria na litre a deci :) Zmiešame si liter hladkej a liter polohrubej múky (t.j. 2 pollitrové krígle z každej), prihodíme lyžičku soli a odmeriame 2 deci práškového cukru. Všetko spolu premiešame. Kto chce môže pridať aj kávovú lyžičku kardamónu, to je úplne najoriginálnejší recept. Ja som kardamón v koreničkách nenašla, takže sme sa obišli.
  4. Mlieko s maslom máme ohriate/vychladené na teplotu, že nepáli na predlaktí. (Ako keď sa malým deťom skúša mlieko vo fľaške.). Tak ho opatrne vylejeme do zmesi múky a premiešame. Potom capneme 2 vajíčka. A teraz sa vracia na scénu kvások, ktorý za tú dobu už pomaly vybehol z misky. S radosťou ho pridáme k cestu a miesime. Miesime a miesime...do hladka. Cesto pekne uťapkáme do bochníku, trošku pomúčime a dáme oddychovať niekam do tepla asi na 20- 30 minút. Misku prikryť vrchnákom, alebo aspoň utierkou.
  5. Kým nám cesto v pokoji kysne, pripravíme si plnku. Roztopíme si 100g masla a zmiiešame 1,25 dl kryštálového cukru s lyžicou mletej škorice.
  6. Ja som bola z toho cesta hotová, lebo sa dalo vymiesiť pomerne rýchlo a bez problémov, nebolo treba nič pridávať a asi po 20 minútach už takto vykúkalo z misky kysky :)
  7. Cesto ešte raz premiesime, netreba sa zľaknúť, keď cesto spľasne. Rozdelíme asi na 4 časti. Jednoducho si odtrhneme kus cesta, tak akurát do ruky. Rozvaľkáme na pomúčenej doske na obdĺžnik hrubý asi tak 1 cm (čo ja viem, tak na malíček). Mašlovačkou obdlžnik potrieme rozpusteným maslom a posypeme cukrom so škoricou.
  8. Po dlhšej strane zrolujeme do rolády a na krájame na 2-3 cm hrubé kolieska. (V tejto fáze by sme ich mohli teoreticky dať aj zamraziť.) Uložíme na plech s papierom na pečenie, alebo uložíme do košíčkov. (Také akurát mali pred Vianocami v Ikei). Necháme podkysnúť na plechu aspoň 20 minúť.
  9. Potom každý koláčik potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme cukrovou ozdobou. (Mne zostali hviezdičky a srdiečka od Vianoc) ale originál sa posýpajú "pärlsocker", cukrovými perličkami, ktoré sa vraj dajú nahradiť aj roztlčenými kockami cukru. Toto zopakujeme kým máme v mise ešte cesto.
  10. Pečieme pri teplote 250°C asi 7-8 minút. Navrchu budú pekne zlaté a makkučké.
  11. Vytiahneme z rúry a preložíme z plechu a necháme vychladnúť. Kto sa nebojí žalúdočných vredov môže rovno ochutnávať. Podľa Ikei podávame s kávou, alebo brusnicovým džúsom, u nás chutili aj s citrónovým čajom, alebo grankom :)
  12. Linky pre zaujímavosť - inšpirácia od @Michsamant: http://varecha.pravda.sk/recepty/skoricove-rozteky-/15329-recept.html - originál kanelbullar po švédsky: http://www.hembakningsradet.se/