Filety zo sumca s rajčinovou omáčkou a smotanovo-kôprovými haluškami

Autor receptu: kukulienka71

Táto sladkovodná tučnejšia ryba má chutné mäso a skoro žiadne kosti. Pripravila som z nej pečené filety, k nim rajčinovú omáčku a smotanovo-kôprové halušky. Jedlo pripomína paprikáš zo sumca s tvarohovými rezancami, predsa je však iné:-)

4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Umyté a osušené rybie filety som osolila a pokvapkala citrónovou šťavou, nechala som ich postáť, kým som spravila halušky.
  2. Na haluškové cesto som zmiešala múku so soľou, pridala vajce, nasekaný kôpor a toľko vody, aby bolo cesto redšie. Netreba ho dlho miešať.
  3. Cez haluškáreň som ho nahádzala do vriacej vody a keď vyplávali všetky na povrch, scedila som ich a nechala odkvapkať. Slaninu som pokrájala nadrobno, vyškvarila som ju na 1 PL masti a hneď som pridala aj pokrájanú cibuľu popražiť. Neskôr som pridala cesnak tiež nadrobno pokrájaný a všetko som opekala na miernom ohni.
  4. 6 menších rajčín som blanšírovaním zbavila šupky a posekala. Na slaninku s cibuľou a cesnakom som nasypala 1 lyžičku červenej mletej papriky, odstavila som, premiešala, priliala posekané rajčiny, vrátila na plyn, osolila a nechala rajčiny úplne rozvariť.
  5. Teraz som na inej panvici rozpálila 2 PL masti a nej som opiekla na menšie kusy porezané filety. Ešte pred pečením som ich posypala čerstvo mletým čiernym korením. Z každej strany sa opekali asi 1,5 minútky, podľa hrúbky kúskov, keď mäso obelie, je hotové, netreba ho nechať vysušiť.
  6. A to sa už zredukovala aj rajčinová omáčka, zbytočná tekutina sa odparila.
  7. Opečené rybie kúsky som opatrne poobracala v omáčke a bolo hotovo:-) už stačilo len naliať na halušky celý kelímok kyslej smotany, dosoliť, premiešať a podávať.
  8. Našim doma veľmi chutilo, dievčatá si pochvaľovali, že nenašli ani jednu kostičku a nám s mužom veľmi chutila celá kombinácia. Dúfam, bude aj vám:-)