Filety zo sumca s rajčinovou omáčkou a smotanovo-kôprovými haluškami
Autor receptu: kukulienka71
Táto sladkovodná tučnejšia ryba má chutné mäso a skoro žiadne kosti. Pripravila som z nej pečené filety, k nim rajčinovú omáčku a smotanovo-kôprové halušky. Jedlo pripomína paprikáš zo sumca s tvarohovými rezancami, predsa je však iné:-)
4 porcie |
15 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Umyté a osušené rybie filety som osolila a pokvapkala citrónovou šťavou, nechala som ich postáť, kým som spravila halušky.
- Na haluškové cesto som zmiešala múku so soľou, pridala vajce, nasekaný kôpor a toľko vody, aby bolo cesto redšie. Netreba ho dlho miešať.
- Cez haluškáreň som ho nahádzala do vriacej vody a keď vyplávali všetky na povrch, scedila som ich a nechala odkvapkať. Slaninu som pokrájala nadrobno, vyškvarila som ju na 1 PL masti a hneď som pridala aj pokrájanú cibuľu popražiť. Neskôr som pridala cesnak tiež nadrobno pokrájaný a všetko som opekala na miernom ohni.
- 6 menších rajčín som blanšírovaním zbavila šupky a posekala. Na slaninku s cibuľou a cesnakom som nasypala 1 lyžičku červenej mletej papriky, odstavila som, premiešala, priliala posekané rajčiny, vrátila na plyn, osolila a nechala rajčiny úplne rozvariť.
- Teraz som na inej panvici rozpálila 2 PL masti a nej som opiekla na menšie kusy porezané filety. Ešte pred pečením som ich posypala čerstvo mletým čiernym korením. Z každej strany sa opekali asi 1,5 minútky, podľa hrúbky kúskov, keď mäso obelie, je hotové, netreba ho nechať vysušiť.
- A to sa už zredukovala aj rajčinová omáčka, zbytočná tekutina sa odparila.
- Opečené rybie kúsky som opatrne poobracala v omáčke a bolo hotovo:-) už stačilo len naliať na halušky celý kelímok kyslej smotany, dosoliť, premiešať a podávať.
- Našim doma veľmi chutilo, dievčatá si pochvaľovali, že nenašli ani jednu kostičku a nám s mužom veľmi chutila celá kombinácia. Dúfam, bude aj vám:-)