Pošírovaný sumec
Pošírovaný sumec

Fileta zo sumca s cviklovými lievancami

Ladislav Zajac a Roman Cintula
z Business hotela Astrum Laus**** v Leviciach, 2. augusta 2017
Fileta zo sumca s cviklovými lievancami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
80 minút
príprava

Suroviny

4 filety
50 ml
1 vetvička
1 vetvička
1 ks
1 ks
1/2 ks
200 g
4 strúčiky
250 ml
50 g
1 ks menší
Cviklové lievance:
2 ks menšie
20 g
400 ml
150 g
1 ks
100 ml




Postup

  1. 1

    Filety zo sumca očistíme, z vody, koreňovej zeleniny, byliniek a zo soli pripravíme vývar, ktorý po uvarení scedíme. Do takto pripraveného vývaru vložíme filety zo sumca, ktoré pomaly pošírujeme (teplota vývaru sa pohybuje v rozmedzí 75–95 °C, nesmie vrieť) asi 8 minút.

  2. 2

    Na olivovom oleji opražíme plátky cesnaku, pridáme smotanu, necháme zredukovať a nakoniec pridáme čerstvý baby špenát, ktorý už len veľmi krátko povaríme, aby si zachoval čerstvosť. Dochutíme soľou a korením.

  3. 3

    Cviklové lievance: Cviklu uvaríme, ošúpeme a nastrúhame najemno. Pripravíme lievancové cesto z mlieka, vajca, hladkej múky, droždia a zo soli, doň potom primiešame nastrúhanú cviklu. V panvici na lievance upečieme na troche oleja lievance.

  4. 4

    Pošírovaného sumca podávame so špenátovým ragú a s cviklovými lievancami. Prelejeme roztopeným maslom, v ktorom krátko podusíme čerstvý strúhaný chren.

Diskusia k receptu

evelynba
Pekné a isto aj chutné. Ale mám otázku: nedali by sa tie lievance urobiť zo surovej cvikly? (Načo ju variť, keď sa bude ešte piecť v ceste?) Ďakujem.
redakcia
@Evelynba (3.8.2017 07:16)

Varená cvikla má inú, jemnejšiu chuť. Netreba ju rozvariť, stačí uvariť al dente, aby sa dala dobre strúhať. Samozrejme, cesto na lievance sa dá pripraviť aj zo surovej cvikly.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia