Figové cukrovinky (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Nie je to nový recept,už mám v mojich receptoch uverejnenú figovú salámu.A práve v diskusii sú dobré rady na cukrovinky a tiež rady,ako nahradiť v recepte žľtky.Lebo recept vydrží dlho,ale diskutabilné boli žltky v ňom.Tak dnes som robila bez nich.Tu od rána mrholí,pološero a tak vyzerajú aj fotky.Asi aj foťáku chýbajú slnenčné lúče :-)))

Suroviny

Postup

  1. Pripravím si orechy na mletie.Figy som umyla pod horúcou vodou,hoci neboli sírene.Teraz majú sušené v ponuke z Turecka a sú čerstvé,ešte mäkké a chutné,dobre sa s nimi pracuje. Po umytí som trocha osušila, očistila od tvrdej stonky a elektrický mlynček pomlel.
  2. Na dosku nasypem časť orechov,časť cukru,potom časť fíg a opakujem so zvyškom.Pokropím rumom a pomaly miesim.Ja som robila z dvoch dávok,teda ozaj pomaly.Pretože cesto bolo sypké,poliala som teda trocha roztopeným medom a zvyškom javorového sirupu.Miesiť treba ručne,pomaly,dôkladne,ak sa ešte nelepí dostatočne,pridám ešte trocha medu.Aj ak sa na začiatku nezdá,ale miesením je o chvíľu cesto kompaktné a môžem vyvaľkať a vykrajovať tvary podľa ľubovôle.Na doske netreba podsýpať ničím,nelepí sa.Alebo urobím valčeky......,
  3. ...ktoré obalím v kokose,práškovom cukre,alebo zmiešam kokos s cukrom a obaľujem.Nechám postáť 2-3 hod.,potom zabalím do potravinovej fólie,oba konce omašličkujem a malý darček počká na návštevu.
  4. Objavila som recept:Figy rozrežeme na polovičky,položíme do nádobky,polejeme rumom a máčame 12 hod. Vyberieme,nech odtečú,uschnú.Pripravíme si čokoládovú polevu,ponoríme polovičky fíg a počkáme,až poleva stuhne a vzniknú čokobombóny plnené figami. Aj tie vykrojené figúrky by sa dali obaliť polevou,ale mne stačí aj takto.A ešte som objavila v senior klube liek na bolesť chrbtice:Konzumovať denne 5 mesiacov : 1 figu+5 sušených marhúľ+1 sušená slivka.A pretože ma kríže bolia a liek je to príjemný na konzumáciu,idem vyskúšať:-)
  5. Figy sú zdravé,najlepšie rovno zo stromu.Už sa pestujú aj u nás,veď otepľovanie dovolí.Zlepšujú trávenie,čistia črevá,odkyslujú organizmus,znižujú cholesterol(neobsahujú tuk),pôsobia blahodárne na mozog a nervy a chutia :-))).Teda aspoň mne. Ak niekto vyskúša,želám dobrú chuť a veľa slnka aspoň v duši, nech už vonku nesmoklí a tá pochmúrnosť nech sa stratí :-))) aj na to sú také lakocinky vynikajúce.