Fenikel s prosciuttom a so strúhaným oštiepkom (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Sarkasticky rád ukazujem svetu, že aj Slovensko má tradičné výrobky, hodné i "zaťatých" gurmánskych fanatikov. Dnes je to kombinácia buľvy fenikla a údeného oštiepku. Energetická hodnota predstavovaného receptu je nižšia, ako množstvo energie, ktorú telo použije na jeho spracovanie. Použil som buľvu sladkého fenikla, ktorého chuť som objavil až tu a hneď sa stala mojim favoritom. V surovom stave (kombinovaný zelerový šalát) má na mňa nežiadúci „hustilkový“ efekt, ale tepelne upravený nemá chybu!

4 - 6
porcie
25 - 30 minút
príprava
35 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Podľa úvodnej zostavy vidieť, že som toho veľa nepotreboval, príprava je navyše časovo nenáročná, jednoduchá, až veľmi a výsledný chuťový efekt je hodný labužníka.
  2. Očistené a na povrchu umyté buľvy fenikla som pokrájal asi na 10 mm „disky“ (najjemnejšie vlasové časti vňate použijem na posýpku porcií), poukladal ich do keramickej zapekacej misy, zakryl celofánovou fóliou a
  3. v priebehu 10 min uvaril v „mikrovlnke“; čas si, prosím, regulujte podľa Vašeho typu aparátu; orientoval som sa mäkkosťou „disku“, ktorú som overil pritlačeným prstom; pozor na paru; uvarený fenikel „pustí“ dosť šťavy, ktorú som vylial, ale pre prípadné použitie je ju možné vliať do fľaštičky a uložiť do chladničky!
  4. Teraz nastal čas jemnej „piplačky“; zapekaciu misu (pekáč) z jenského skla som vymastil zmäknutým maslom a posypal PL jemnej strúhanky; plátky prosciutta som pozdĺžne rozrezal na ½, každou obalil „disk“ predvareného fenikla a na „stojáka“ uložil do pripraveného pekáča; priložil 10 mm plátok mozzarelly, kúsok sterilizovanej kapie a postup opakoval, až som vytvoril zástup (valec),
  5. v pekáči, ako vidíte na obr. Boli tri; ich povrch som jemne posolil (prosciutto je slané) pokropil 2 PL olivového oleja, posypal druhou PL jemnej strúhanky, ½ strúhaného bánoveckého údeného pološtiepka a dal na 33 min zapiecť do elektrickej rúry vyhriatej na 175 °C; riaďte sa, prosím, podľa Vašeho zariadenia.
  6. Po niečo viac ako polhodinke nás prekvapil takýto pohľad...
  7. Voňavá porcia na (asi ½ valca, či štrúdle) tanieri, posypaná jemnou časťou feniklovej vňate, nás nenechala dlho čakať; zajedali sme ju domácim bielym chlebíkom a aj s chuťou spoločne oslávili Deň matiek!
  8. Podávať ju je možné aj ako predjedlo s bielym pečivom a s lístočkami bazaličky voňavej posypanými plátkami čerstvých paradajok.
  9. Poznámka navyše: viete, že okrem cenných éterických olejov fenikel obsahuje dvojnásobné množstvo vitamínu C ako citrón? Fenikel podporuje činnosť pečene, trávenie aj črevnú peristaltiku. Feniklový čaj zasa pomáha pri detských kolikách. V Taliansku sa jedlá s feniklom podávajú na konci hodovania na dobré vytrávenie. Ako som uviedol, buľva sladkého fenikla (Foeniculum vulgare var. dulce), sa používa v surovom i vo varenom či pečenom stave. Má vraj zoštíhľujúce a omladzujúce účinky. Foeniculum vulgare var. vulgare (fenikel obyčajný), najmä jeho semená, sa však používa ako voňavé korenie. Tak prečo nevyskúšať!?! Nám veľmi chutil!