Fenikel s prosciuttom a so strúhaným oštiepkom fotorecept

sracz - fotkasracz, 13. mája 2016
Fenikel s prosciuttom a so strúhaným oštiepkom (fotorecept)
Foto: Sracz

Sarkasticky rád ukazujem svetu, že aj Slovensko má tradičné výrobky, hodné i "zaťatých" gurmánskych fanatikov. Dnes je to kombinácia buľvy fenikla a údeného oštiepku. Zobraziť celý popisSarkasticky rád ukazujem svetu, že aj Slovensko má tradičné výrobky, hodné i "zaťatých" gurmánskych fanatikov. Dnes je to kombinácia buľvy fenikla a údeného oštiepku. Energetická hodnota predstavovaného receptu je nižšia, ako množstvo energie, ktorú telo použije na jeho spracovanie. Použil som buľvu sladkého fenikla, ktorého chuť som objavil až tu a hneď sa stala mojim favoritom. V surovom stave (kombinovaný zelerový šalát) má na mňa nežiadúci „hustilkový“ efekt, ale tepelne upravený nemá chybu!

4 - 6
porcie
25 - 30 minút
príprava
35 minút
na 175 °C

Suroviny

4 ks (buľvy)
1 PL
2 - 3 PL
75 - 100 g
200 - 250 g
4 - 5 ks (v oleji)
 podľa chuti
90 - 100 g
2 - 3 PL




Postup

  1. 1

    Podľa úvodnej zostavy vidieť, že som toho veľa nepotreboval, príprava je navyše časovo nenáročná, jednoduchá, až veľmi a výsledný chuťový efekt je hodný labužníka.

    Fenikel s prosciuttom a so strúhaným oštiepkom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistené a na povrchu umyté buľvy fenikla som pokrájal asi na 10 mm „disky“ (najjemnejšie vlasové časti vňate použijem na posýpku porcií), poukladal ich do keramickej zapekacej misy, zakryl celofánovou fóliou a

    Fenikel s prosciuttom a so strúhaným oštiepkom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    v priebehu 10 min uvaril v „mikrovlnke“; čas si, prosím, regulujte podľa Vašeho typu aparátu; orientoval som sa mäkkosťou „disku“, ktorú som overil pritlačeným prstom; pozor na paru; uvarený fenikel „pustí“ dosť šťavy, ktorú som vylial, ale pre prípadné použitie je ju možné vliať do fľaštičky a uložiť do chladničky!

    Fenikel s prosciuttom a so strúhaným oštiepkom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz nastal čas jemnej „piplačky“; zapekaciu misu (pekáč) z jenského skla som vymastil zmäknutým maslom a posypal PL jemnej strúhanky; plátky prosciutta som pozdĺžne rozrezal na ½, každou obalil „disk“ predvareného fenikla a na „stojáka“ uložil do pripraveného pekáča; priložil 10 mm plátok mozzarelly, kúsok sterilizovanej kapie a postup opakoval, až som vytvoril zástup (valec),

    Fenikel s prosciuttom a so strúhaným oštiepkom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    v pekáči, ako vidíte na obr. Boli tri; ich povrch som jemne posolil (prosciutto je slané) pokropil 2 PL olivového oleja, posypal druhou PL jemnej strúhanky, ½ strúhaného bánoveckého údeného pološtiepka a dal na 33 min zapiecť do elektrickej rúry vyhriatej na 175 °C; riaďte sa, prosím, podľa Vašeho zariadenia.

    Fenikel s prosciuttom a so strúhaným oštiepkom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po niečo viac ako polhodinke nás prekvapil takýto pohľad...

    Fenikel s prosciuttom a so strúhaným oštiepkom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Voňavá porcia na (asi ½ valca, či štrúdle) tanieri, posypaná jemnou časťou feniklovej vňate, nás nenechala dlho čakať; zajedali sme ju domácim bielym chlebíkom a aj s chuťou spoločne oslávili Deň matiek!

    Fenikel s prosciuttom a so strúhaným oštiepkom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávať ju je možné aj ako predjedlo s bielym pečivom a s lístočkami bazaličky voňavej posypanými plátkami čerstvých paradajok.

    Fenikel s prosciuttom a so strúhaným oštiepkom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Poznámka navyše: viete, že okrem cenných éterických olejov fenikel obsahuje dvojnásobné množstvo vitamínu C ako citrón? Fenikel podporuje činnosť pečene, trávenie aj črevnú peristaltiku. Feniklový čaj zasa pomáha pri detských kolikách. V Taliansku sa jedlá s feniklom podávajú na konci hodovania na dobré vytrávenie. Ako som uviedol, buľva sladkého fenikla (Foeniculum vulgare var. dulce), sa používa v surovom i vo varenom či pečenom stave. Má vraj zoštíhľujúce a omladzujúce účinky. Foeniculum vulgare var. vulgare (fenikel obyčajný), najmä jeho semená, sa však používa ako voňavé korenie. Tak prečo nevyskúšať!?! Nám veľmi chutil!

Diskusia k receptu

klukodvody
@Sracz kamaráde a příteli vzdálený vydařil se Ti opět perfektní a už na pohled hodně jedlý kus poctivého jídla. Krásný postup, krásný servis a určitě výborné jídlo. Moc se mně líbí, že chceš ukazovat tradici a kvalitu toho našeho. Máme výborné výrobky a nejraději by nám je zakázali a nebo alespoň přejmenovali. No oba Vás tam ve velké dáli zdravíme.
evanaaa
Tento receptík sa páči aj mne, len neviem, ako fenikel vyberať, aby som nekúpila niečo, sa sa nedá konzumovať, staré, horké......možno by som priamo v predajni mala nenápadne z neho uštipnúť a ochutnať, čo povieš, milý @Sracz ? No pre istotu si recept zatiaľ aspoň uložím do mojej KK. A dala som 5*.
1x lianka
monty469
Ja som ešte fenikel zatiaľ nepripravovala, ale ty ši pripravil taku lakocinku, že mušim ho sebe kupic a oprobovac, bo to vypatra bars fajne. Mušim povedzec, že ši bars šikovny kuchar a to še mi ľubi, bo lem take finom recepty davaš. No ja už budzem končic, chvalim ce a pošilam hvizdy veeľo :-)
veronikkka
nádherný a šmakovný recept, vidím, že si sa vyhral fantasticky :-)
bánovecký údený polooštiepok je úžasný, priam stvorený pre majstrov a labužníkov I. triedy :-) u nás doma vedie aj s feniklom, je veľmi žiadaný!
receptík uložený a celé 5 -hviezdičkové nebo Ti posielam, môj vzácny priateľ :-)
frezia68
@Sracz : Fenikel s oštiepkom musí byť dobrá kombinácia ,ale nepoznám.Preto som hneď patrične ohviezdičkovala a predstavujem si chuť jedla na tanieri.A pretože má fenikel aj omladzujúce a zoštíhlujúce ( vraj ) účinky,asi budem častejšie využívať :-))),lebo tiež ho obľubujem.Načim vyskúšať s oštiepkom :-),musí to byť fajnotka.
capko
Tak ako sme na vojne hovorili starý bobor je pán, vyzná sa vo všetkom. Snímam klobúk a klaniam sa. 5* a K.K.
havino
využijem tvoj recept, fenikel som uviedla na náš stôl až v tomto roku a to len tak obyčajský na masle, ale jedia ho, nefrflali a toto sa mi veľmi pozdáva
kecemis
Dakujem za skvele podany recept, so surovinami ktore krasne ladia k sebe. Pozdravujem juznu cast Severnej Ameriky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia