Feijoada brasileira - čierna fazuľa na brazílsky spôsob (fotorecept)

Autor receptu: slavka2012

Hoci sa fazuľová polievka varí v rôznych variantoch v mnohých krajinách, pôvodný recept na brazílsku obdobu sa pripisuje čiernym otrokom, pracujúcim v 16. až 19. storočí na cukrových plantážach. Po zakáľačke im ich majitelia nechávali menej hodnotné druhy mäsa z prasiatka:uši,kožu, mastné časti, chvostík, paprčky či vnútornosti, z ktorých oni potom s pridaním rôznych korenín a zelenín kúzlili svoju každodennú stravu. Ide o pomerne prácne a veľmi sýte jedlo, ktoré sa hodí aj na párty či oslavy.

12-15
porcií
90 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si všetky suroviny. Fazuľu aspoň 12 hodín pred začiatkom varenia preberieme, umyjeme a namočíme do studenej vody, ktorú vymieňame zhruba každé 3 hodiny. Ak nemáme solený bravčový bôčik, použijeme čerstvý (ja som ho 10 dní solila v chladničke). Keďže mám predsudky voči bravčovým chvostíkom, uškám, jazykom a rypáčikom, ktoré navyše vôbec nie je ľahké kúpiť, nepoužila som ich, takže moja feijoada vo feijoadovej terminológii patrí medzi tzv. nekompletné feijoady.
  2. Mäso dáme do hrnca, pridáme polovicu cibule, čierne a nové korenie, 3 strúčiky cesnaku a 3 bobkové listy. Zalejeme vodou tak, aby tesne pokrývala mäso a dáme variť.
  3. Do tlakového hrnca dáme namočenú fazuľu a neprikrytú ju privedieme do varu. Keď zovrie, platňu vypneme a fazuľu necháme 10 minút odpočívať vo vode, ktorú po uplynutí tohto času zlejeme a vylejeme. Fazuľu znova zalejeme čerstvou vodou, pridáme druhú polovicu cibule, niekoľko strúčikov cesnaku, bobkový list, štipku drvenej rasce a soli, prikryjeme a uvaríme.
  4. Asi po dvoch hodinách, keď je už mäso mäkké, a mäso z rebierok sa samo zlupuje z kostí, vyberieme ho z vývaru, vykostíme a pokrájame na malé kúsky, ktoré vrátime späť do hrnca.
  5. Klobásky pokrájame a tiež ich pridáme do hrnca k mäsu. Vodu nedolievame, pretože feižoada má mať hustejšiu konzistenciu, nemá byť polievkovitá.
  6. Do hrnca s mäsom a mäsovým vývarom pridáme uvarenú čiernu fazuľu aj s tekutinou, v ktorej sa varila a ktorej tiež nemá byť veľa, (v mojom prípade fazuľa v dôsledku častej výmeny vody, v ktorej sa máčala trochu vybledla), a ešte chvíľu za občasného miešania povaríme. Má mať konzistenciu hustejšej omáčky, avšak bez pridania múky či akéhokoľvek iného zahusťovadla. Ochutnáme a v prípade potreby dosolíme a dokoreníme mletým čiernym korením. V mojom prípade som dosáľať nemusela.
  7. Na panvici na olivovom oleji osmahneme na lupienky pokrájaný cesnak, pridáme sparený špenát a prehrejeme. Dochutíme soľou, korením, prípadne pár kvapkami citróna. Ryžu uvaríme bežným spôsobom, pomaranč pokrájame na štvrtinky alebo šestinky.
  8. Feijoada sa tradične podáva v keramickej nádobe, v ktorej sa dovárala. (Čierni otroci ju pôvodne varievali v kotloch). Ak ju podávame ako jedlo na párty, dookola poukladáme misky so špenátom, ryžou, pomarančom, pokrájanou petržlenovou vňaťou, pokrájanými zelerovými stonkami (nemusia byť) a chilli papričkou, rozdrvenou s cesnakom, soľou a olejom v mažiari (ja som použila domácu chilli pastu s cesnakom z minuloročnej úrody)
  9. Na tanier si každý naloží feijoadu, ryžu, špenát,zeler a pomaranč, ktorý ju naozaj vynikajúco dopĺňa, posype si podľa chuti pertžlenovou vňaťou a pridá pikantnú pastu, bez ktorej to nie je ono.
  10. Môžeme ju však podávať aj klasiciky na tanieri, kde sa z nej dá vyčariť naozaj estetické prekvapenie pre oči i žalúdok. V Brazílii si feijoadu posýpajú ešte tzv. farofou, čo je osmažená manioková múka, dochutená najmä cesnakom, prípadne inými koreniami. Ja som žiaľ, farofu nemala, ale chutila nám aj bez nej.