Feijoada brasileira - čierna fazuľa na brazílsky spôsob fotorecept

slavka2012 - fotkaslavka2012, 9. júna 2013

Hoci sa fazuľová polievka varí v rôznych variantoch v mnohých krajinách, pôvodný recept na brazílsku obdobu sa pripisuje čiernym otrokom, pracujúcim v 16. až Zobraziť celý popisHoci sa fazuľová polievka varí v rôznych variantoch v mnohých krajinách, pôvodný recept na brazílsku obdobu sa pripisuje čiernym otrokom, pracujúcim v 16. až 19. storočí na cukrových plantážach. Po zakáľačke im ich majitelia nechávali menej hodnotné druhy mäsa z prasiatka:uši,kožu, mastné časti, chvostík, paprčky či vnútornosti, z ktorých oni potom s pridaním rôznych korenín a zelenín kúzlili svoju každodennú stravu. Ide o pomerne prácne a veľmi sýte jedlo, ktoré sa hodí aj na párty či oslavy.

12-15
porcií
90 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g
1200 g
500 g
500 g
2 nožičky
2 nožičky
15 zrniek
4 lístky
2 zrnká
2 ks
1 ks
8 strúčikov
Prílohy:
podľa potreby
1 kg
2 - 3 ks
3 stonky
podľa potreby




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny. Fazuľu aspoň 12 hodín pred začiatkom varenia preberieme, umyjeme a namočíme do studenej vody, ktorú vymieňame zhruba každé 3 hodiny. Ak nemáme solený bravčový bôčik, použijeme čerstvý (ja som ho 10 dní solila v chladničke). Keďže mám predsudky voči bravčovým chvostíkom, uškám, jazykom a rypáčikom, ktoré navyše vôbec nie je ľahké kúpiť, nepoužila som ich, takže moja feijoada vo feijoadovej terminológii patrí medzi tzv. nekompletné feijoady.

    Feijoada brasileira - čierna fazuľa na brazílsky spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Mäso dáme do hrnca, pridáme polovicu cibule, čierne a nové korenie, 3 strúčiky cesnaku a 3 bobkové listy. Zalejeme vodou tak, aby tesne pokrývala mäso a dáme variť.

    Feijoada brasileira - čierna fazuľa na brazílsky spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do tlakového hrnca dáme namočenú fazuľu a neprikrytú ju privedieme do varu. Keď zovrie, platňu vypneme a fazuľu necháme 10 minút odpočívať vo vode, ktorú po uplynutí tohto času zlejeme a vylejeme. Fazuľu znova zalejeme čerstvou vodou, pridáme druhú polovicu cibule, niekoľko strúčikov cesnaku, bobkový list, štipku drvenej rasce a soli, prikryjeme a uvaríme.

    Feijoada brasileira - čierna fazuľa na brazílsky spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Asi po dvoch hodinách, keď je už mäso mäkké, a mäso z rebierok sa samo zlupuje z kostí, vyberieme ho z vývaru, vykostíme a pokrájame na malé kúsky, ktoré vrátime späť do hrnca.

    Feijoada brasileira - čierna fazuľa na brazílsky spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Klobásky pokrájame a tiež ich pridáme do hrnca k mäsu. Vodu nedolievame, pretože feižoada má mať hustejšiu konzistenciu, nemá byť polievkovitá.

    Feijoada brasileira - čierna fazuľa na brazílsky spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do hrnca s mäsom a mäsovým vývarom pridáme uvarenú čiernu fazuľu aj s tekutinou, v ktorej sa varila a ktorej tiež nemá byť veľa, (v mojom prípade fazuľa v dôsledku častej výmeny vody, v ktorej sa máčala trochu vybledla), a ešte chvíľu za občasného miešania povaríme. Má mať konzistenciu hustejšej omáčky, avšak bez pridania múky či akéhokoľvek iného zahusťovadla. Ochutnáme a v prípade potreby dosolíme a dokoreníme mletým čiernym korením. V mojom prípade som dosáľať nemusela.

    Feijoada brasileira - čierna fazuľa na brazílsky spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na panvici na olivovom oleji osmahneme na lupienky pokrájaný cesnak, pridáme sparený špenát a prehrejeme. Dochutíme soľou, korením, prípadne pár kvapkami citróna. Ryžu uvaríme bežným spôsobom, pomaranč pokrájame na štvrtinky alebo šestinky.

    Feijoada brasileira - čierna fazuľa na brazílsky spôsob (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Feijoada sa tradične podáva v keramickej nádobe, v ktorej sa dovárala. (Čierni otroci ju pôvodne varievali v kotloch). Ak ju podávame ako jedlo na párty, dookola poukladáme misky so špenátom, ryžou, pomarančom, pokrájanou petržlenovou vňaťou, pokrájanými zelerovými stonkami (nemusia byť) a chilli papričkou, rozdrvenou s cesnakom, soľou a olejom v mažiari (ja som použila domácu chilli pastu s cesnakom z minuloročnej úrody)

    Feijoada brasileira - čierna fazuľa na brazílsky spôsob (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na tanier si každý naloží feijoadu, ryžu, špenát,zeler a pomaranč, ktorý ju naozaj vynikajúco dopĺňa, posype si podľa chuti pertžlenovou vňaťou a pridá pikantnú pastu, bez ktorej to nie je ono.

    Feijoada brasileira - čierna fazuľa na brazílsky spôsob (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Môžeme ju však podávať aj klasiciky na tanieri, kde sa z nej dá vyčariť naozaj estetické prekvapenie pre oči i žalúdok. V Brazílii si feijoadu posýpajú ešte tzv. farofou, čo je osmažená manioková múka, dochutená najmä cesnakom, prípadne inými koreniami. Ja som žiaľ, farofu nemala, ale chutila nám aj bez nej.

Diskusia k receptu

marianne
...toto je dobrota prevelika,ciernu fazulu som uz davno nevidela,ale volakedy som z nej varievala casto.S tym pomarancom to musi mat zaujmavu chut.To by som aj vyskusala.
manya
samé dobré veci si tam dala, asi začnem pestovať aj čiernu fazuľu, receptov s ňou pribúda.
mariamka
vidno aki su brazilcania temperamentni, ked takuto dobrotu vymysleli .. takmer slovenske chute.. a ten pomaranc, preco nie :) velmi pekne si to uvarila aj zdokumentovala @slavka
soncya
musím sa pripojiť ku komentom. Vynikajúci recept, kopec mäsa, po zjedení po fazuli asi Borodino, ale ukladám, fazuľovicu môžeme kedykoľvek a akokoľvek. Páči sa mi! Ďakujem :o)
slavka2012
@izabella , dakujem, aj kolienko pani pekarky sa mi velmi paci, ulozila som si ho:-), @marianne , pomaranc a spenat toto tazke jedlo, ktore mimochodom varim asi tak raz za 3 roky vyrazne odlahcia, je to asi tak ako s kapustnicou, cim dlhsie stoji, tym je lepsie; @neviem , ci v nasich podmiekach cierna fazula dozreje, zda sa mi, ze potrebuje teplejsiu klimu a ma dlhsie vegetacne obdobie, ak ju zasejes, daj vediet, ako sa jej darilo; @mariamka , dakujem, no ono to fakt varili otroci a z nudze si spravili cnost, to solene maso tomu doda zvlastnu prichut a zelatina z koziek na kolienku a bociku to zahusti, takze netreba nijaku zasmazku. Navyse s feijoadou je to ako s kapustnicou: ak mas vsetkych 30 ingrediencii, je kompletna, ak nieco vynechas, je nekompletna, no zje sa rovnako:-);@soncya , predstav si, ze ziadne Borodino nebolo, vdaka triku so zlievanim vody. V Brazilii je najbeznejsim jedlom chudobych arroz com feijao, teda ryza s fazulou a evidentne s tym maju skusenosti, ked sa voda pri namacani fazule aspon trikrat vymeni a zleje sa i prva voda po zovreti, ziadne nezelatelne vedlajsie ucinky sa nedostavia:-).
lusinkab
tak toto musi chutit neskutocne dobre :-) krasny receptik @slavka2012 ukladam do KK a ked nas bude viacej tak urcite vyskusam :-) dakujem
angast
perfektný recept . Týmto sa museli chudáci otroci kŕmiť. Museli si hrozné muky vytrpieť. Oplatí sa to vyskúšať u @lusinkab na vlastnom žalúdku. @lusinkab môžeš variť, prifrčím na capkovi. Bude nás dosť ? :-))))
ferreira87
Fakt dobry recept.Kedze moj manzel je z Brazilie mozem iba podotknut, ze je to ich narodne jedlo a neskutocne chutne. Akurat ja som sa to naucila v Brazilii iba s jednym rozdielom a to, ze vsetko maso sa ma prazit na cibuli bez pridania vody. Ma sa to jednoducho oprazit na vysokom ohni za staleho miesania:-) Snad by som mohla pridat nejake recepty z Brazilie aj ja.
slavka2012
S feijoadou je to ako s kapustnicou, kazda rodina ma svoj recept. Robia sa verzie s hovadzim masom, kurcatom, morskymi plodmi. Ja mam recept od kolegu Brazilcana z Rio Grande do Sul. V receptoch ktora poznam ja sa maso vari a na zaver sa do hotovej feijoady prida tzv. refogado - usmazena cibula s cesnakom, petrzlenovou vnatou (cheiro verde) a usmazenou slaninou (toucinho, bacon). Podla mna tam tej masnoty ide aj tak dost a tak som namiesto refogar cibulu a cesnak uvarila. Budem rads ked pridas nejake zaujimave brazilske recepty. Posielam Ti TS.

2010
Chorizo bolo aj udene koleno aj cierna fazula ale vsetko islo na 7 hodin do pomaleho hrnca :-) , inac je zaujmave ze v tropoch sa krmia takymito vyzivnymi jedlami aj v afrike to bolo podobne, salat sa nikdy nejedol ked tak len daaka dusena zelenina.


slavka2012
@2010 , Tvoja feijoada vyzera velmi dobre, fazula sa vobec nerozvarila. Uz som takmer rozhodnuta, ze si pomaly hrniec zakupim:-). No, s tymi jedlami v tropoch je to zvlastne, mam taku malu skusenost s angolskymi a kapverdskymi jedlami a veru mas pravdu, pouzivaju vela palmoveho oleja dende a zelene listy len uvarene alebo udusene. Ale evidentne im to tak chuti a vacsina tamojsich dam nosi svoje kilogramy s hrdostou:-).
zolik
@slavka2012 uvarila som podla Tvojho receptu. vyborne. mam doma aj brazilsku Mandioca tak to bol skoro original. spenat som k tomu nerobila. podavala som len s ryzou, pomarancami a petrzlenovou vnatou. dakujem Ti za tento recept.
katka78
Tiež ju mám v pláne, aj tú černotu už mám kúpenú, len ešte musí dočkať času.. veľa je tých receptov, však ani toľko jesť nevládzem ;-)
marika21
Čiernu veľkú fazuľu pestujem na záhrade. Dozrieva rovnako ako ostatné druhy/farebné biela, strakaté..../ veľmi je zafarbený hrniec z tejto čiernej fazulky, keď ju varím. Recept nepoznám, hodí sa mi k čiernej fazuľke. Mám veľký druh fazule čiernej. Tieto fazule veľké sú chutné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia