Fazuľový šalát na zimu

Autor receptu: eldina

Teraz je ten ideálny čas na jeho prípravu, zelenina je lacná, prípadne, ak potrebujete zúžitkovať posledné plody zo záhrady. Kto má rád fazuľu-pochutí si :)

60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kvôli vyváženej chuti je dôležité dodržať len množstvo fazule , paradajkového pretlaku, Zelka...ostatné prísady dodať podľa vašej chuti, preto som dala tak často "p.p", prípadne pridajte dalšiu zeleninu, akú máte radi. Ja zelko preosievam, nemám rada , ked sa mi dostanú pod zub zrnká (to len ako tip pre tých, čo nikdy nezavárali)...Výhoda šalátu je v tom, že sa nič nesterilizuje, stačí suchý dunst.
  2. Fazuľu namočiť na niekoľko hodín, potom ju uvariť vo vode bez soli..(neudávam čas, lebo závisí od fazule)...Šalát sa dá robiť aj z fazule v konzerve, ale nechcela som malú fazuľu, bála som sa rozvarenia a nakoniec by ma to vyšlo aj drahšie (za 2 kg veľkej fazule som dala 2 €)
  3. Všetku zeleninu, vňate nakrájať, dať do veľkého hrnca, pridať paradajkový pretlak, ocot, olej, cukor, (preosiate ) Zelko, povariť cca 1/2 h, potom pridať uvarenú, scedenú fazuľu, chvíľu povariť-len aby sa spojili chute a vrelé dávať do umytých pohárov...Dobre uzavrieť a nechať vychladnúť v suchom dunste...
  4. Ťažko sa mi určí čas prípravy, lebo som si to rozdelila: fazuľu som namočila ráno, podvečer som ju dala variť a medzitým som si nakrájala zeleninu a dala do iného veľkého hrnca....Varila som až ráno...Zdalo sa mi to praktickejšie...Ak budete robiť fazuľu z konzervy, ušetríte čas prípravy fazule...(dolu do prípravy preto zadám čas, akoby ste robili z fazule v konzerve)
  5. Na obrázku je celkové množstvo, ktoré som získala...