Fazuľová polievka s pivom - Soupe aux haricots secs (fotorecept)

Autor receptu: amelie

Túto výbornú polievku som jedla v malom hostinci v jednej pyrenejskej dedinke. Veľmi milá majiteľova manželka, kuchárka a čašníčka v jednej osobe, ochotne mi prezradila recept, napísala ingrediencie na zadnú stranu účtenky. Bolo to už dávnejšie, papierik sa stratil alebo som ho kamsi založila, ale hádam mi niečo v pamäti zostalo...

Postup

  1. Základom polievky je kvalitná fazuľa. Ja som mala takzvanú "tureckú", svetlú s veľkým čiernym "okom", niekde ju možno volajú inak. Môžete použiť hocijakú inú drobnú fazuľu, ktorú máte radi. Večer ju namočíme do vody (najmenej na 12 hodín), na druhý deň vodu vymeníme a krátko povaríme. Ak je fazuľa tvrdšia, pridajte do vody sódu bikarbonu. Znova scedíme a necháme odkvapkať na site.
  2. Pripravíme si ostatné potrebné suroviny.
  3. Slaninu pokrájame nadrobno, pór na tenké kolieska, cesnak na plátky. Do cibule zapichneme klinčeky.
  4. V hrnci speníme na slaninke pór a cesnak, pridáme paradajkový pretlak,
  5. paradajkovú dužinu
  6. a fazuľu.
  7. Zalejeme pivom a varíme, kým polievka nezačne bublať.
  8. Potom pridáme horúci vývar,
  9. cibuľu s klinčekmi a bouquet garni. Polievku osolíme, okoreníme, pridáme trošku muškátového orieška a varíme, kým fazuľa nie je mäkká. Ak treba, podlejeme vývarom.
  10. Polievka má byť prirodzene hustá bez pridávania múky či nejakých iných zahusťovadiel. Môžete si k nej dať pocesnakovanú bagetu opečenú nasucho. Nedá sa určiť čas varenia ani počet porcií, všetko závisí od použitých surovín a chuti či hladu stolovníkov. A pre vegetariánov: slaninu môžete nahradiť maslom:-)