Fazuľová polievka po záhorácky

lucindaa7 - fotkalucindaa7, 12. marca 2013
Fazuľová polievka po záhorácky
Foto: lucindaa7

Tento recept mám od mojej babky, ktorá pochádzala zo záhoria a takúto mňamku nám varievala..Ak fazuľová polievka na sladko tak jedine táto.

90 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
podĽa chuti
200 g (mrkva, petržlen)




Postup

  1. 1

    V hrnci si rozpálime bravčovú masť. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s údenou slaninou, ktorú sme si tiež pokrájali na malé kocky a spolu restujeme v hrnci. Keď sa už slaninka púšťa pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler na väčšie kusy( aby sa dal ľahko potom vybrať nakoľko ten u nás nikto neje). Masu poprášime mletou červenou paprikou a chvíľu spolu pražíme.

  2. 2

    Potom všetko zalejeme studenou vodou, pridáme prelisovaný cesnak, bobkový list a farebné drvené korenie. Pridáme fazuľu(nevarila som ju vopred ani som ju dokonca deň predtým nenamáčala), údené rebierka a varíme. Keď sa už voda varí pridáme zemiaky pokrájané na menšie kocky aby sa rýchlo rozvarili, pretože poslúžia na zahustenie. Varíme na miernom ohni pokým nie je fazuľa mäkká.

  3. 3

    Ak sa zdá polievka príliš riedka pridávam ešte pred dovarením trošku solamylu( so solamylom varím este aspom 10 mnút aby ho tam nikto necítil) a podľa potreby soľ a mletú červenú papriku. Podávame s širokými rezancami.

Diskusia k receptu

tiginko
táto verzia fazuľovice je u nás najobľúbenejšia, ja robievam bez solamylu. Veľký zemiak hneď na začiatku nastrúham a ten pekne zahustí polievku. Máš dobrý vkus @Lucindaa7 :-)
angast
@lucindaa7
neviem , či aj záhoráci dávajú do fazule široké slíže, ale skôr Horná
Nitra .Toto jedlo patrí medzi moje top jedlá , ale solamyl tiež nedávam, cesnak natlačím až na koniec a nesmie chýbať čili. Perfektné jedlo, ktoré chutí aj bez pokvapkaného taniera bodkami
a čiarkami od šéfkuchárov.
lucindaa7
och dakujem za ohlasy..Solamyl som napísala preto ak by to niekto varil prvý krát a zdala by sa mu riedka..nemám rada múku v polievkach. Tak preto radsej solamyl.ale priznám sa málokedy som nútená ho tam dať. A šo sa týka záhoria a rezencov babka to tak bola naučená takže zapadlo ajdo hornej nitry :-)
elysa
takúto polievku zbožňujem,ja dávam aj klobásku a hlavne-domáce široké "slíže" mňam...
joel
fazuľová a slíže to je moje
vikus
Ja polievky nemusim no tato je fakt fantasticka. Vsetka ucta autorovi. Lucindaa7, mne velmi chutila.
boxik
Na východe sú obľúbené do fazuľovej polievky , táto vyzerá byť top, veľké fliačky ako miestny hovoria lečky , ale musia byť skutočne veľké.
radost
idem variť -zajtra-fazuľovú polievku..reku-nech inovujem...a tu u teba vidím:
najskôr zelenina:mrkva,petržlen,zeler..a potom suchá nenamočená fazuľa...však kým sa fazuľa uvarí namäkko-zelenina musí byť na kašu..mýlim sa..??
inak všetky suroviny-áno..ale v inom poradí...poradíš..??
radost
počúvaj @tatrano čka-kočka
tento tvoj recept je moja častá "klasika"...teraz som si fazuľu namočila-bez toho to neviem-či nebudem -variť..a zajtra bude pokračovanie...možno aj tvoje..jedno viem-nebude nakyslo-hoc tak máme najradšej..bude so zeleninkou...a tak...ani údené nechcem-po Veľkej noci nad hlavu...hmmm...možno klobáska...alebo len kožka zo slaniny...múdrejšie bude zajtra ráno...:-)))vdaka...pekný deň
tatranocka
Hehe a mňa potešili v lidli,vrátili mi na regál moju obľúbenú sliezsku klobásu.Údené (bravčové) sme ani doma nejedávali,teda málokedy a nadšení sme neboli,takže do fazuľovej a kapustnice túto šunkovú klobásu a údené kuracie stehná (šetriaca diéta).Nech sa ti podarí,nezabudni cesnak.
lucindaa7
@radost mne sa vobec nerozvarila tá zeleninka.. výhodou je že ak sa trosku rozvarí nemusis ničím polievku zahusťovať a je pekne prirodzene hustá.. Zelenina pocas dlhého varenia pusti vsetkz dobre chute a potom je polievka mnamka...Inka tá moja fazula sa nerobila nejako extra dlho že bz som ju pol dna musela variť tým že nebola namočená.... ked vzskusas daj vediet ako sa tebe podarila..
ocko
ja najprv fazulu povarim asi 5min. aby sa vyvarili pr.. a potom dam do tlakaca aj zo zeleninou meskom udenym ked neni aj kozka zo slaniny je dobra zasadne nesilim az ked ja uvarena skor sa je hotova na asi 30min rezamce sa robiia uzsie nie siroke daju sa do polievky aby lyzicka stala a moze sa jest
eviana
Joooj... Záhorie, moja srdcová oblasť... krásna polievka, ako od mojej starenky :)
asannah
..vyborny receptik...ale nepouzivam solamyl, na zahustenie nastruham zemiak a davam aj nakrajane zemiacky. Mam vsak ale dotaz, mrkvu davam neskor ako fazulu, pretoze inak by sa rozvarila. A domace slize ma naucil robit moj drahy, kedze je zahorak ako repa =) Kazdopadne palec hore.
2010
Ako by moja babka povedala prast jak uhod, zemiak obsahuje skoro 25 % skrobu, zemiakovy skrob prevarenim straca shopnost zahustovat ako kukuricny solamil alebo zaprazka. Ze to je dietnejsie bez solamilu? figu borovu este viac karbohydratov zo zemiakov ako lyzica solamilu.
mooncika89
ooo tuto fazulovu robi moja babka...je to nasa najoblubenejsia polievka - musi ju varit vo velkom hrnci, aby bolo aj pre celu nasu rodinu :D (+1 clovek - aj pre manzela)...vyborny receptik, uvarila som aj ja podla tohto akurat uz podochucovala podla seba (sol, cukor, ocot - ten ju spravi smrncovnejsiu) a bez solamylu (ten babka nedava) ...je naozaj vyborna.....presne taka ako ta "nasa". (babka sa ma aj pokusala ju naucit ale nikdy som si nezapisovala :P)...a prisla som na to ze velku ulohu tam zohrava mnozstvo zeleru a dva druhy fazule - svabka a klasicka.
vianni
pamätám si takú úžasnú fazulovicu s hrubými rezancami a s mäsom ešte z Kryštäl baru, kde na túto pochúťku čakali nad ránom davy poloopitých hláv 🤩 tie už opité niekde spali 😁




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia