Fazuľová omáčka bez lepku a laktózy (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Mám prebytočné zásoby fazule,ktorou ma zásobuje sestra.Je výborná a najradšej robím fazuľovicu s kyslou kapustou a prihodím pár sušených sliviek.Včera som robila prívarok a neplánovala som ho pridať.Ale dnes som ho ohriala,bude aj na večeru,čo mne nevadí,tak som urobila pár fotiek a možná sa zíde tým,čo nemôžu lepok a laktózu.

3
porcie
20 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravila som si fazuľu,prebrala som ju,premyla a namočila večer pred varením na noc.
  2. Ráno som vodu zliala, dala čistú a povarila vriacu fazuľu asi 5 min.,opäť som precedila a dala čistú vodu. Pán Bukovský radí 2 X zliať po prevarení a predísť nadúvaniu.Pridala som 2 zemiaky,nakrájané na drobné kocky a tie mi polievku zahustia.Nové korenie,príp.čierne korenie, bobkové listy a kôrky od slaniny pridám zároveň so zemiakmi a nechám variť asi 2 hod.,pokiaľ fazuľa nezmäkne.
  3. Asi po dvoch hod. som na masti spenila 1/2 menšej cibule do sklovita,pridala trocha bezlepkovej múky a na drobno nakrájaný cesnak a za stáleho miešania nechala múku zafarbiť do zlata.Zaliala som trochou studenej vody a miešala,aby som predišla hrčkám z múky.Pridala som do polievky,potom soľ,trocha trstinového cukru a varila,až bola fazuľa celkom mäkká.S ryžovou smotanou som nemala skúsenosť,tak som ju pridala až pred servírovaním polievky,kým trocha vychladla.Je hustá,krémovitá...a na záver som pridala šťavu z citróna,keď už polievka chladla.Je zásaditý,nerobí kyselinu.
  4. Zemiaky sa rozvarili,ale prívarok nebol dosť hustý,tak som pridala aj trocha múky.Keď bol prívarok hotový,opiekla som kúsok domácej klobásy z mäsny bez lepku(treba sa poradiť z mäsiarom,kde nie je múka) a želám DOBRÚ CHUŤ !
  5. A ešte pohľad z blízka,kde vidieť aj nakrájanú kôrku od slaniny,ktorá je lahodne mäkká a chutná :-)))))). Lebo ak nemám údené mäso,pridá správny šmak a stačí aj vajíčko.Jedlo je také sýte,že to bezlepkové pečivo ostalo nedotknuté,veď prívarok obsahuje aj zemiaky a zasýti.