Fazuľová kyslá polievka (fotorecept)

Autor receptu: sdb

Strukoviny sú dôležitou súčasťou jedálnička a často zanedbávané. Pritom sú z nich jedlá také chutné a výdatné.

6
porcií
10 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ak použijeme súšenú fazuľu, minimálne deň vopred namočíme do vody. Nakrájame slaninku/údené/bôčik na kocky, očistíme a nakrájame zemiaky. Polievku samozrejme možno robiť bez mäsa.
  2. Slaninku vypečieme v hrnci. Ak použijeme údené alebo bôčik, je dobré aby boli mastné, alebo použijeme trochu masti. Na vypečenú slaninku (vo vegetariánskej verzii na rozpálen olej) dáme fazuľky, krátko opečieme, pridáme zemiaky a zalejeme vodou tak, aby sme ich minimálne zakryli. Pridáme bobkový list a prelisujeme cesnak, osolíme, okoreníme. Varíme 20 minút do uvarenia zemiakov. Kto nerád zahusťuje múkou môže jeden zemiak nakrájať na naozaj drobné kúsky a tie sa v polievke rozvaria - zahustia ju prirodzene.
  3. Do misky alebo hlbšieho pohára si pripravíme smotanu, do ktorej postupne zamiešame pár lyžíc polievky, až takto pripravenú smotanu vmiešame do horúcej polievky. Kto rád zahusťuje múkou, dôkladne rozmieša alebo rozšľahá múku v smotane.
  4. Ak patríte medzi poľných kuchárov ako ja, čiže jedlá tohto typu neviete variť pre jednu - dve osoby, nebojte sa toho. Mama mi poradila uvarenú polievku naliať do pohárov a "zavariť". Takto ju môžete ešte mesiac skladovať v chladničke a nájdete ju presne vtedy, keď spolu s hladom príde nechuť niečo variť. :)