Fazuľkový prívarok s bravčovým mäsom na šťave (fotorecept)
Autor receptu: zasterka
Tento recept mám od svojej maminky a pripravujem ho vždy vtedy, keď máme na záhrade žltú fazuľku, alebo aj počas roka (nakoľko si fazuľku dávam do mraziaka), keď máme na toto chutné jedlo jednoducho chuť :-)))
8 porcií |
80 minút príprava |
120 minút tepelná úprava |
Postup
- Bravčové stehno (môže byť aj pliecko) nakrájame na kocky, cibuľku najemno, fazuľku na malé kúsky. Ja si zvyknem fazuľku nakrájať už deň vopred a nakrájanú (nepredvarenú) ju uložím do mraziaka a na druhý deň ju tesne pred použitím z mraziaka vyberiem.
- Na oleji speníme cibuľku do sklovita, pridáme na kocky nakrájané mäso a opečieme zo všetkých strán, kým si mäso nepustí vlastnú šťavu. Medzitým dáme variť do osolenej vody fazuľku (vody dáme len toľko, aby bola fazuľka úplne zakrytá). Varíme ju 30-45 minút (nie úplne domäkka).
- Keď je mäso opečené, prilejeme vodu a na miernom ohni pri poodchýlenej pokrievke dusíme (asi 1hod. - potom pridáme koreniny). Počas dusenia mäsa a varenia fazuľky si očistíme a na kocky nakrájame zemiaky.
- Keď je fazuľka takmer uvarená, pridáme k nej nakrájané zemiaky, už nepodlievame a varíme.
- Po 1hod. dusenia mäsa k nemu pridáme popučený cesnak, mleté čierne korenie, mletú rascu, mletú sladkú papriku a soľ. Dusíme ešte asi 30 min., potom pridáme zátrepku, ktorú sme si pripravili z 1 PL polohrubej múky a vody. Ešte 5 min. podusíme a vypneme.
- Keď sú zemiaky vo fazuľke takmer uvarené, odstavíme hrniec z ohňa a vlejeme do neho smotanu na šľahanie, v ktorej sme rozhabarkovali 4 PL polohrubej múky. Poriadne miešame, aby sa neurobili hrčky. Spolu so šľahačkou dáme aj maslo na zjemnenie chute a šťavu z pol citróna. Varíme ešte 5 min. a vypneme.
Hotové jedlo na tanieri ozdobíme plátkami citróna a čerstvým alebo sušeným kôprom.