Fazuľkový prívarok s bravčovým mäsom na šťave (fotorecept)

Autor receptu: zasterka

Tento recept mám od svojej maminky a pripravujem ho vždy vtedy, keď máme na záhrade žltú fazuľku, alebo aj počas roka (nakoľko si fazuľku dávam do mraziaka), keď máme na toto chutné jedlo jednoducho chuť :-)))

8
porcií
80 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Bravčové stehno (môže byť aj pliecko) nakrájame na kocky, cibuľku najemno, fazuľku na malé kúsky. Ja si zvyknem fazuľku nakrájať už deň vopred a nakrájanú (nepredvarenú) ju uložím do mraziaka a na druhý deň ju tesne pred použitím z mraziaka vyberiem.
  2. Na oleji speníme cibuľku do sklovita, pridáme na kocky nakrájané mäso a opečieme zo všetkých strán, kým si mäso nepustí vlastnú šťavu. Medzitým dáme variť do osolenej vody fazuľku (vody dáme len toľko, aby bola fazuľka úplne zakrytá). Varíme ju 30-45 minút (nie úplne domäkka).
  3. Keď je mäso opečené, prilejeme vodu a na miernom ohni pri poodchýlenej pokrievke dusíme (asi 1hod. - potom pridáme koreniny). Počas dusenia mäsa a varenia fazuľky si očistíme a na kocky nakrájame zemiaky.
  4. Keď je fazuľka takmer uvarená, pridáme k nej nakrájané zemiaky, už nepodlievame a varíme.
  5. Po 1hod. dusenia mäsa k nemu pridáme popučený cesnak, mleté čierne korenie, mletú rascu, mletú sladkú papriku a soľ. Dusíme ešte asi 30 min., potom pridáme zátrepku, ktorú sme si pripravili z 1 PL polohrubej múky a vody. Ešte 5 min. podusíme a vypneme.
  6. Keď sú zemiaky vo fazuľke takmer uvarené, odstavíme hrniec z ohňa a vlejeme do neho smotanu na šľahanie, v ktorej sme rozhabarkovali 4 PL polohrubej múky. Poriadne miešame, aby sa neurobili hrčky. Spolu so šľahačkou dáme aj maslo na zjemnenie chute a šťavu z pol citróna. Varíme ešte 5 min. a vypneme. Hotové jedlo na tanieri ozdobíme plátkami citróna a čerstvým alebo sušeným kôprom.