Zelená fazuľka

Fazuľka so šunkou a s pečenou pablano paprikou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

V obchode som „narazil“ na menej ako „šesťtýždňovú“ jemnú zelenú fazuľku a ponuku troch druhov pablano paprík (sladké, pikantné a štípľavé). Bolo rozhodnuté. Pripravím kombináciu a pochutíme si. Novinka je iba opečené, olúpané a olivovým olejom obliate „pablanos“. O kvalitu výsledného kuchárskeho snaženia som sa neobával. Správnosť mojeho rozhodnutia použiť červenú cibuľu, zelerové stonky a petržlenovú i zelerovú vňať, potvrdzovala aj predstava servírovania hotového jedla s celozrným pečivom.

3-4
porcie
15 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Na štarte to vyzeralo jednoducho až skromne.
  2. Umytú a dočistenú fazuľku som pokrájal na 50-60 mm kúsky, poukladal do rajnice, pridal 2 KL soli a ozdobil „adidas-kou“ z bobkových listov,
  3. zalial vodou, prikryl a varil na polomäkko, tak 6÷7´ od bodu varu, aby lusky neboli „fľo-fľo“, ale naopak, aby pod zubami trošku chrumkali, čas bol dostatočne dlhý, lebo fazuľka bola veľmi mladá.
  4. Do väčšej rajnice s olivovým olejom som vložil na „mesiačiky“ pokrájanú červenú cibuľu, „C-čka“ zelerových stonkov a plátky údenej šunky pokrájanej na menšie kúsky, ako aj „broky” halúzok petržlenovej vňate. Teraz už len premiešať a nechať tak ¼ „hoďku“ restovať.
  5. Potom prišli na rad koreniny (štipka soli, ML čerstvo mletého čierneho korenia, KL drvenej rasce a PL mletej sladkej červenej papriky). Predstavu prítomnosti húb v tomto jedle som vyladil aj použitím čerstvo mletej borievky (jalovca); kocka masla na zjemnenie chutí a po pozornom zmiešaní nasledovali už
  6. predvarené lusky mladej zelenej fazuľky a pretlačené strúčiky cesnaku.
  7. Než sa táto excelentná zostava po premiešaní ohriala, pokrájal som na pásiky pečené štipľavé papriky pablano a lístočky petržlenovej a zelerovej vňate, ktoré
  8. obohatili výslednú chuť jedla svojou nádherou príkras romantiky.
  9. … a vbuchnúť zopár vajíčok,
  10. premiešať, nechať dôjsť v prevádzkovej teplote a mohol som
  11. prestierať raňajkové porcie s postrúhaným tvrdým syrom, ozdobené lístkom zelerovej vňate!