Fazuľa s mäsom a paprikou (fotorecept)

Autor receptu: janger

Tak...my si doma nazyvame tento recept chili con carne, ale aby tu neboli zase vycitky, zvady, tak som moj recept nazvala jednoducho, podla zakladnych pouzitych surovin. Priznam sa, ze niekedy pouzivam koreninovu zmes z krabicky, ale minuly tyzden som robila takto. Jednoducho som si precitala na krabicke, ake koreniny su v tom pouzite a tak som to trosku napodobnila. Samozrejme bez eciek, konzervantov a pod. Mali sme vybornu veceru.

6-7
porcií

Suroviny

Postup

  1. Posekame velku cibulu a oprazime ju na rozpalenom oleji. Pridame pokrajany por, cesnak a este trosku poprazime.
  2. Pridame mlete maso. Ja som dala tentokrat miesane bravcove a hovadzie, no moze byt aj cisto len hovadzie.
  3. Potom dame do toho na kusky pokrajanu papriku. Ja som mala zmes troch farieb, cervenu, zelenu a zltu.
  4. Pridame spominane koreniny. Horcicne semeno najprv pomliazdime v maziariku, moze sa pouzit aj mlete. Tak isto som v maziariku pomliazdila aj kmin. Ten tiez pridavam s mierou, lebo ho nemam nejako moc rada, ma inu chut ako slovenska rasca. Dalej sol, ostatne koreniny, posekanu cili papricku (mnozstvo podla chuti). Ja nemam rada moc stiplave, tak pridavam ju s mierou. Mletu papriku dame bud jemnu, alebo stiplavu, kto ma ako rad. Jednoducho treba stale ochutnavat. Namiesto suseneho koriandra mozete dat samozrejme cerstvy. Ten pridame az ku koncu.
  5. Potom nasleduju paradajky. Dala som tentokrat len jednu plechovku posekanych, ale kludne sa moze dat viac. Ja som sa nejako oklamala, myslela som, ze mam doma viac v zasobe, ale zial....okrem toho som dala koncentrovany paradajkovy pretlak. Ak mate dobre zrele paradajky, co teraz v zime asi nebude, mozete dat aj tie.
  6. A dalej nasledovala cokolada. To som sa docitala tu v niektorych receptoch a tiez aj na internete. Tak reku vyskusam...Mala som nahodou horku cokoladu s koriandrom, tak som pridala dve kococky. Ci by to bolo bez tej cokolady horsie, neviem. Chutne jedlo je to tak, ci tak.
  7. A tak to vsetko nechame povarit, pobublat. Po ochutnani sa mi nejako ziadalo este trosku horcicovej chute, tak som pridala asi lyzicu. Tiez isiel do toho este Sambal Oelek. To je sos, robeny z cili papriciek. Ale s tym opatrne, je to dost stiplave.
  8. Potom preplachneme fazulu z plechovky. Dala som dve velke plechovky, spolu asi 1,5 litra. Ja vzdy pouzivam na toto sterilizovanu fazulu. Je chutna. A vzdy ju najskor oplachnem v site.
  9. Fazulu pridame k masu a nechame dobre prehriat. Dame do toho nasekany petrzlen. A mozeme si nalozit. Moj muz si este primiesa vyssie spominany sambal. On ma rad viac stiplave. Dame na to kopcek kyslej smotany, alebo creme fraiche. Kto nechce, moze byt aj bez toho. Ja mam rada k tomu aj uhorkovy salat. Jedavame len tak, bez prilohy. Len niekedy robim s ryzou. Dobru chut!