Fazuľa a párky s paprikou a paradajkami (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Tento recept robím na jeseň keď zoženiem lacnejšiu kapiu a rajčiny a z Lidla sú bravčové párky ktoré sú kvalitné a tenké dobre sa dávajú do pohárov.

20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Suchú bielu fazuľu si namočíme do vody a necháme aspoň 5 hodín postať. Potom vodu s nej vylejeme a fazuľu ešte umyjeme v sitku a dáme do hrnca.
  2. Zalejeme vodou a na sporák dáme variť. Musí sa sa uvariť tak aby bola mäkka a ešte trochu chrumkala. Pri sterilizovaní sa dorobí. Zatiaľ si odvážime papriku očistíme a očistená nech ma kilo. Ja som mal ešte dve biele tak som tiež použil. No najchutnejšie je to z kapie.
  3. Papriku som nakrájal na malé kúsky a dal do veľkého hrnca kde pôjde všetka zelenina.
  4. Odvážil som rajčiny aby bolo kilo.
  5. Potom očistené rajčiny som nakrájal na malé kúsky a pridal do hrnca k paprike.
  6. Cibuľu som najskôr očistil a očistená aby mala kilo.
  7. Takúto cibuľu som nakrájal na drobno a pridal do hrnca k paprike a rajčinám.
  8. Potom som si otvoril jedno zelko a vysypal do hrnca k paprike, rajčinám a cibuli.
  9. Na digitálnej váhe som si odvážil 250 g cukru kryštálového a pridal do hrnca.
  10. Ďalej som si odmeral 2,5 dcl oleja pridal do hrnca.( Pár záberov mi bude chýbať mal som mastne ruky od oleja tak sa nedalo fotiť.) Aj 1,5 dcl octu som dal s 1l vody. Nesolíme v zelku je všetko. Hrniec som dal na sporák variť. Od bodu varu všetku zeleninu varíme 30 minút.
  11. Olúpané párky som nakrájal na drobno odložil bokom tie pôjdu k fazuli.
  12. Ak už máme fazuľu uvarenú tak ako som opísal na začiatku tak ju vylejeme do cednika a necháme odkvapkať. Potom ju vysypeme do misy.
  13. K fazuli pridáme nakrájané párky a dobre spolu zmiešame.
  14. Takto zmiešanú fazuľu s parkom dávame do pohárov asi tak do 3/4 zvyšok pôjde zaliať zeleninou.
  15. Ak sa nám po pol hodine prudkého varenia zelenina uvarila na mäkko odstavíme zo sporáka hrniec a v ňom to rozmixujeme tyčovým mixérom.
  16. Takto rozmixovanú zeleninu horúcu nalievame naberačkou do pohárov do plná očistíme vrch pohára ak nám kvaplo naň uzavrieme vičkom. Takto pripravené poháre dávame do pary na 30 minút od bodu varenia. A mame hotovo. Takto doma urobené je fazuľa s parkom najchutnejšia. Môžeme si brať do práce, na turistiku ba aj na rybačku atď. Z tejto dávky mi vyšlo 15 pohárov 350 g a 2 poháre 700 g. A ešte obrázok poháre už sterilizované v komore. Dobrú chuť.