Fašírky trojmäsové – môj univerzál (fotorecept)

Autor receptu: sracz

… fašírky, medajlónky, klopsy a čevabčiči, ale aj bitky, či zrazy, … a Pán ho vie, aké ďalšie pomenovania, zloženia a tvary má ešte táto všeobecne obľúbená pochúťka z mletého mäsa. Variabilitu, do závratných číselných „dimenzií“, rozširuje aj množstvo zaručene najlepších rodinných receptov od Tatier k Dunaju. Priznávam, ani ja nie som výnimka a pridávam jeden zo svojich. Kombináciu druhov mäsa si môžete voliť podľa vlastných chutí. Šťavnatosť však zaručuje bravčové, preto by malo ∑ dominovať!

4÷6
porcie
12÷15 minút
príprava
12÷15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. asi na 15÷20 mm kúsky pokrájané biele pečivo, čím staršie tým lepšie (ja mám v komore vysušené kolieska rohlíkov či žemlí, niekedy aj pár týždňové), zalejem mliekom a nechám ich „napiť sa“; do pomocnej misy uložím mleté bravčové, hovädzie a teľacie mäso (spravidla teľacinu nahradzujem prsiami z morky, alebo králičinou); pridám dve_tri (podľa veľkosti) celé vajíčka, niekedy bielka so štipkou soli vyšľahám na tuhý „sneh“, soľ a čMČK, pretlačený cesnak (moja mamka i babka aj menšiu postrúhanú cibuľu) a na „broky“ pokrájané vetvičky petržlenovej vňate (zvyšok z fazuľkového prívarku), komu sa to nepozdáva, vynechá; napokonom som pridal aj „vystískané“ pečivo a všetko jemne premiešal
  2. fašírkovú masu mäsa som rozprestrel v ponocnej tácni na 25÷30 mm vrstvu a pomocou pohára s Ø 80, som povykrajovaj 12 rovnako veľkých diskov (aj na tanieroch mám rád úhľadnosť); ako s obľubou vravieval aj náš bývalý náčelník chemickej služby (my sme ho premenovali na „Š(ch)emík_a“): „mám rád muže jednotné tváře a proto - PLYN“! … po tomto povele sme si museli „nasadiť“ protiplynové masky!
  3. po ruke som mal iba „Panko“, tak som ho s valčekom na cesto rozdrvil, preosial a vykrojené disky v tejto strúhanke „z núdze“ obalil
  4. vo veľkej panvici som rozpálil ½ & ½ bravčovú doma vyškvarenú bravčovú masť (vynikajúci postup tu prezentuje @kimlo „Chilli cowboy zo Záhoria“) a rastlinný „Canola“ olej, ohrev znížil na 5. Stupeň, fašírky obojstranne vypražil (asi po 6´÷7´) a
  5. nechal ich odkvapkať na kuchyňskom papierovom obrúsku (dva ks „padli za vlasť“ pri ochutnávaní a dolaďovaní soľou a čMČK; na niečo sa predsa musím vyhovoriť)
  6. a podával, ako som už dokladoval v predchádzajúcom rcp, s prívarkom z fazuľkových strukov s lístkami petržlenovej vňate. Môže byť, vrelo odporúčam: aj teplé, či studené, s horčicou, strúhaným chrenom, alebo mix, len tak s chlebom, alebo pečivom. Kto má rád domáci „hamburger“, môže si ho pripraviť aj z tejto fašírky: rozkrojiť teplú žemľu, obe ½_čky natrieť tatárskou omáčkou, list ľadového šalátu, fašírka, plátok syra, disk_koliesko červenej cibule, list ľadového šalátu a dobrú chuť!