Cestoviny

Farfalle s kuracími prsami a so smotanou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Na rozdiel od mojich predkov po meči som sa „nepochlapil“.* Mäso s pôžitkom „vyčarám“ za bársaké cestoviny a z polievok mám najsamradšej tú najjednoduchšiu fazuľovú s „ľečkami“. Dnes som urobil kompromisnú kombináciu talianskych farfalle alias motýlikov s rozpätím krídiel 5 cm nadstavených kuracími prsiami a hustou kyslou smotanou. Inak by som pri svojej „mäsožravej tigrici“ ťááážko vydržal. Čerstvá zelená cibuľka, maslo a parmezán boli dôstojným „garde” výslednej fantázie roduverného gurmána.

4-6
porcie
30 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Umyl, osušil a pokrájal som všetko čo budem potrebovať, tak s chuťou do roboty! Na slnečnicovom oleji som orestoval zväzok mladej cibuľky, asi 15 cm kúsok póru, „C-éčka” stonkového zeleru a vetvičky petržlenovej vňate pokrájanej nadrobno.
  2. Po premiešaní som vložil na drobné kocky pokrájané prsia z grilovaného kuraťa, premiešal a po pár minútach zladil na požadovanú teplotu.
  3. Medzičas som využil na pokrájanie lístkov vňate kučeravého petržlenu.
  4. Časť z neho, spolu s 3 PL masla som vložil do základu a po rozpustení masla aj
  5. uvarené cestoviny farfalle.
  6. Pridal som hustú kyslú smotanu a zvyšok pokrájanej petržlenovej vňate a už len zľahka premiešal.
  7. Horúce servíroval posypané čerstvo strúhaným parmezánom, s grilovaným kuracím stehnom.
  8. Podával som s rukolovým šalátom kombinovaným s červenou cibuľou, cuketkou, stonkovým zelerom a zálievkou so syrom s kultúrnou plesňou. Tip: ak náhodou zabudnem kúpiť hotovú zálievku s nivou (Chunky Blue Cheese yogurt dressing), narýchlo si pripravím domácu: do zmiešovacej misky vložím 3-4 filetky ančovičiek (čílske Anchovies) a vidličkou ich rozmliaždim (rozdžabem, čo roztentočkujem), posypem KL čerstvo mletého čierneho (či bieleho) korenia, pretlačím 2-3 strúčiky cesnaku, zalejem 2-3 PL dobrého olivového oleja a šťavou z ½ citróna a postupným pridávaním a premiešavaním kuchynskou metličkou (alebo v „robote” pri pomalých otáčkach) 120 ml gréckaho jogurtu „Fage”, 120 ml kyslého mlieka, 150 g, na malých slzičkách postrúhaného syra Niva, 120 g hustej kyslej smotany, 2 PL hrubozrnnej horčice a na záver, podľa hustoty, sladké studené mlieko; dobre nahladko vymiešanú zálievku prelejem do uzatváracej 700 ml fľaše a uložím do chladničky.