Farebný pilav

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 18. augusta 2012

Čo chladnička dala, prekvapivo chutné!

2
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

50 g
2 PL - slovenská ryža
1 šálka
 trocha
2 PL
1 PL
1 PL
1
1/2 šálky
1 šálka ružičky
1 malá
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Na začiatok privedieme k varu vodu ochutenú sójovou omáčkou. Sójové kocky vhodíme do vody a uvaríme do mäkka. Scedíme a necháme odkvapkať prípadne vytlačíme prebytočnú tekutinu.

  2. 2

    Na lyžici olivového oleja opekáme slovenskú ryžu asi minútu za stáleho miešania. Dávame pozor aby cestovina nezhorela ale opiekla sa do zlata. Pridáme suchú, prebratú ryžu a stále miešame. Osolíme a necháme chvíľu opekať do sklovita. Zalejeme dvojnásobným množstvom vývaru, oheň stiahneme na minimum a prikryjeme. Dusíme kým ryža nie je "al dente" a všetka tekutina sa vstrebala. Odložíme bokom, napr. do rúry.

  3. 3

    V menšej miske zmiešame trochu vody, kečup, sójovú omáčku a škrob. Vymiešame hladké tekuté "cestíčko" či skôr omáčku, do ktorej namočíme na pár sekúnd sójové kocky. Premiešame, aby bolo všetko dobre obalené omáčkou.

  4. 4

    Rozohrejeme nepriľnavú panvicu s kvapkou oleja a sprudka naše akože mäso opečieme z každej strany do hneda a chrumkava. Odložíme na teplé miesto.

  5. 5

    Ďalšia panvica :D Tentokrát väčšie a širšia: zohrejeme olej a orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu. Po chvíli pridáme na plátky nakrájaný cesnak. Ďalej pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, sparené ružičky brokolice a hrášku, osolíme okoreníme a spolu opekáme asi 5 minút. Prípadne podlejeme troškou vývaru.

  6. 6

    Do zeleniny vmiešame dusenú ryžu a na záver pridáme opečené sójové kocky. Môžeme oživiť kvapkou citrónovej šťavy. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

adkas
krasne to vyzera... ta fotografia evokuje vyskusat to :)))
marikafil
už je pridané do mojej KK - oddiel vegetariánske jedlá! toto určite vyskúšam
tatranka
Chladnička dala,ale veľmi dobre a zdravo dala.Veľmi pekný zeleninový recept.Uložený!
liama
V rozpise je spominana dlhozrnna ryza a v postupe slovenska ryza a potom cestovina. A este ze prebratu ryzu umyjeme. Tak ide vlastne o ryzu ci cestovinu?
liama
Je to vlastne tarhona? Na obrazku nevyzera.
nazarboncuk
vdaka vsetkym za reakcie :) milá @liama , v rozpise je uvedené 50 g dlhozrná ryža a hneď pod tým 2 PL orza - co je vlastne "slovenská ryža". čize ide tam aj orzo-cestovina, aj dlhozrná ryža. Ryža sa nepremýva, to je tiez v recepte uvedené. dúfam, že som pomohla ;)
liama
Aha, pardon, este raz som si to cele precitala. Takze tam ide aj ryza aj cestovina. Zaujimave.
nazarboncuk
v pohode liama, aby som Ti objasnila cestovinu v ryži: ja takto ryžu bežne robím, buď s orzom alebo aj s niťovkami. Ryža je potom chutnejšia, pretože keď sa na začiatok cestovina opraží na masle či oleji, tak získa takú orieškovú chuť a ochutí potom aj ryžu. Vyskúšaj :)
liama
No to vyskusam urcite. Este som o tom nepocula a urcite to bude zaujimave. Vdaka.
mirkamt
@nazarboncuk Tiež ma zaujal receptík, páči sa mi, že je zeleninkový a s ryžou môže byť. Ale čím by som nahradila ten kukuričný škrob? Môže byť hladká múka alebo niečo iné?
zdezda
mňaaaaaam, tvoj recept ma potešil, lebo som sa zas voľačo naučila, čo bude aj mojim chutiť a to, že ryža+orzo sa spolu zmieša a praží :-)
veľmi u nás ide aj orzo aj tarhoňa, no spolu s ryžou to bude prekvapko dňa :-)
marikafil
vyskúšané, skvelé - urobila som malú zmenu oproti tvojmu receptu - nemám doma žiadny kečup, tak som ho v tej omáčke na sójové mäso nahradila francúzskou horčicou. neviem teda, ako presne chutil originál, ale nám tá moja verzia chutila znamenite. až na to množstvo hrncov a panvíc:-) ale aj tak zaraďujem natrvalo do jedálnička! ďakujem za skvelý recept!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia