Fantastický francúzsky bezlepkový chlebík a bagetky (fotorecept)

Autor receptu: majkas

Tak tento bezlepkový chlebík je môj No.1:) Piekla som ho už viackrát a vždy sa podaril, vždy rovnako fantastický. Chuťovo je trošku nasladko (sladkosť si viete ovplyvniť menšou dávkou medu), konzistenciou pripomína veku alebo vianočku. Cesto je po upečení naozaj mäkkulinké, vôbec sa nedrobí a najlepšie je, že taký ostáva aj na ďalší deň a aj po rozmrazení cez noc, príp. narýchlo v mikrovlnke. Prvýkrát som skúšala z tohto cesta aj bagetky a tiež boli super. Recept je z brožúrky firmy Schär.

14+8
porcií
75 minút
príprava
50/30 minút
na 220/180/190 °C

Postup

  1. Nachystáme a odvážime si potrebné suroviny. Pozor, med nesmie byť zcukrovatelý. Keďže som piekla aj chlebík aj bagetky, robila som to z dvojnásobnej dávky.
  2. Pripravíme si kvások - do mištičky si odlejeme troška z nachystaného množstva vody, vo vode rozmiešame 1 lyžicu medu. Pridáme odvážený kvások, troška premiešame a necháme zakryté nabobtnať.
  3. Do misky nalejeme zvyšnú vodu, pridáme druhú lyžicu medu a olej. Premiešame, aby sa med vo vode rozpustil. Na to nasypeme múku a soľ.
  4. Všetko spolu krátko zamiesime a až tak prilejeme nabobtnaný kvások.
  5. Po pridaní kvásku cesto miesime robotom ešte 5 minút. Cesto po vymiesení musí byť hladké.
  6. Na chlebík si cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej formy, povrch uhladíme lyžicou namočenou v studenej vode, prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť (30 minút).
  7. Na bagetky si cesto premiestnime na pomúčenú dosku, rukami vyformujeme väčší valec, ktorý si rozdelíme na 8 rovnakých častí. Z nich potom formujeme malé bagetky.
  8. Bagetky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme tiež polhodiny prikryté kysnúť. Ešte pred kysnutím ich môžme tiež prihladiť lyžicou namočnou vo vode, upečené budú mať krásny hladký povrch. Ja som svoje na prvýkrát neprihladila, takže mali po upečení troška drsnejšiu kôrku, ale nabudúce to už určite urobím:)
  9. Cesto na tento chlebík mi po vykysnutí pekne zdvojnásobilo objem.
  10. Bagetky vykysli viac do šírky, takže ich odporúčam formovať skôr užšie a dlhšie. Ale pri pečení vyrástli pekne aj do výšky:)
  11. Naspodok rúry dáme misu s vodou. Dostatočná vlhkosť v rúre zabezpečí, že chlebík nebude po upečení vysušený. Vykysnutý chlebík dáme piecť do rúry predhriatej na 220st. Po 5 minútach teplotu znížime na 180 st. a pečieme ešte 45 min. Bagetky som piekla spolu s chlebíkom pri 180 stupňoch asi 40 minút. Lepšie však je piecť ich samostatne pri 190 stupňoch asi 30 minút (aj s misou s vodou), budú krajšie ružovejšie a budú mať tenšiu kôrku.
  12. Tu je vidieť štruktúru upečeného cesta, je naozaj jemnučké ako veka.