Smotanová torta

Fantastická čokoládovo-smotanová torta s ovocím (fotorecept)

Autor receptu: elenas

Mäkká vláčna piškóta a nadýchaný, osviežujúci smotanový krém, chuťovo pripomínajúci smotanovú zmrzlinu.* A v kombinácii s ovocím je božská, neuveriteľná harmónia chuti. Veľmi podarená torta, pochutnali sme si. Pritom príprava je jednoduchá a pomerne rýchla.

10-12
porcií
30 minút
príprava
40-45 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Vajcia vyšľaháme s polovicou cukru do nadýchanej svetlej peny asi 7-8 minút. Kefír musí byť vlažný asi 30 °C, tak ho trochu prihrejeme. Vylejeme do väčšej nádoby a pridáme sódu bikarbónu, zamiešame. Kefír začne reagovať so sódou a bude bublať (preto použite väčšiu nádobu), tak ho chvíľu miešame (okolo 1 minúty) a vlejeme do vaječnej zmesi. Všetko premiešame a pridáme olej. Premiešame.
  2. Múku zmiešame s práškom do pečiva a kakaom a preosejeme, pridáme a zamiešame zvyšný cukor. Postupne múčnu zmes pridávame k cestu a zamiešavame ručnou metličkou, na konci všetko premiešame silikónovou lopatkou.
  3. Korpus je najlepšie piecť v dvoch formách naraz (s priemerom 23-24 cm). Tak cesto bude rovnejšie a nadýchanejšie. Ja som to zjednodušila a vyliala všetko do jednej formy (24-25 cm), dno formy vystelieme papierom na pečenie. Pečieme v rozohriatej rúre pri 170 °C asi 40-45 minút ( pri dvoch formách pečieme o niečo menej 30-35 min). Či je hotové, vyskúšame drevenou špajľou. Po upečení necháme korpus vychladnúť vo forme 10-15 minút , potom ho vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť na mriežke.
  4. Ako vidíte môj korpus sa trochu vydul, ale ja som si povedala, že to vôbec nevadí. Vrchnú časť som zarovnala (odrezanú časť odložila). A rozrezala korpus na tri diely. Vrchný diel vyšiel trochu oblejší :)
  5. Pripravíme krém. Kyslú smotanu odporúčam použiť 30 %, tak zaručíme stabilnosť a hustotu krému a lepšiu chuť.
  6. Kyslú smotanu vyšľaháme spolu s cukrom a vanilkovým cukrom do zhustnutia. Smotanu na šľahanie vyšľaháme zvlášť a postupne zamiešame do kyslej smotany. Vznikne krásne nadýchaný a veľmi chutný krém.
  7. A môžeme skladať tortu. Prvý diel natrieme krémom, poukladáme naň časť ovocia, prikryjeme druhým dielom, natrieme krémom, poukladáme ovocie a prikryjeme tretím dielom. Vrch torty a boky natrieme zvyšným krémom. Odrezanú časť piškóty som nastrúhala na hrubšom strúhadle a obsypala boky torty. Vrch som ozdobila zvyšným ovocím. Ovocie môžete použiť ľubovoľné, aj kompótové (ak použijeme kompót, tak šťavou môžeme ešte pokvapkať piškótu), inak nemusí byť žiadne ovocie, torta je výborná aj bez neho. Ozdobiť môžete aj strúhanou čokoládou.
  8. Tortičku dáme na niekoľko hodín do chladničky, najlepšie na noc a môžeme si pochutnávať ku kávičke alebo k čaju.
  9. Dobrú chuť. Je božská. Verím, že pochutíte si aj vy.