Smotanová torta
Smotanová torta

Fantastická čokoládovo-smotanová torta s ovocím fotorecept

elenas - fotkaelenas, 10. mája 2021
Fantastická čokoládovo-smotanová torta s ovocím (fotorecept)
Foto: elenas

Mäkká vláčna piškóta a nadýchaný, osviežujúci smotanový krém, chuťovo pripomínajúci smotanovú zmrzlinu. A v kombinácii s ovocím je božská, neuveriteľná harmónia chuti. Veľmi Zobraziť celý popisMäkká vláčna piškóta a nadýchaný, osviežujúci smotanový krém, chuťovo pripomínajúci smotanovú zmrzlinu. A v kombinácii s ovocím je božská, neuveriteľná harmónia chuti. Veľmi podarená torta, pochutnali sme si. Pritom príprava je jednoduchá a pomerne rýchla.

10-12
porcií
30 minút
príprava
40-45 minút
na 170 °C

Suroviny

Korpus:
4 ks
200 g
325 ml
2 ČL
5 PL
325 g
60 g
1,5 ČL
Plnka:
600 ml (30 %)
250 ml (33 %)
130-150 g
1 bal.
 (ľubovoľne aj kompótové ale nemusí byť vôbec)




Postup

  1. 1

    Vajcia vyšľaháme s polovicou cukru do nadýchanej svetlej peny asi 7-8 minút. Kefír musí byť vlažný asi 30 °C, tak ho trochu prihrejeme. Vylejeme do väčšej nádoby a pridáme sódu bikarbónu, zamiešame. Kefír začne reagovať so sódou a bude bublať (preto použite väčšiu nádobu), tak ho chvíľu miešame (okolo 1 minúty) a vlejeme do vaječnej zmesi. Všetko premiešame a pridáme olej. Premiešame.

    Fantastická čokoládovo-smotanová torta s ovocím (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku zmiešame s práškom do pečiva a kakaom a preosejeme, pridáme a zamiešame zvyšný cukor. Postupne múčnu zmes pridávame k cestu a zamiešavame ručnou metličkou, na konci všetko premiešame silikónovou lopatkou.

    Fantastická čokoládovo-smotanová torta s ovocím (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Korpus je najlepšie piecť v dvoch formách naraz (s priemerom 23-24 cm). Tak cesto bude rovnejšie a nadýchanejšie. Ja som to zjednodušila a vyliala všetko do jednej formy (24-25 cm), dno formy vystelieme papierom na pečenie. Pečieme v rozohriatej rúre pri 170 °C asi 40-45 minút ( pri dvoch formách pečieme o niečo menej 30-35 min). Či je hotové, vyskúšame drevenou špajľou. Po upečení necháme korpus vychladnúť vo forme 10-15 minút , potom ho vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť na mriežke.

    Fantastická čokoládovo-smotanová torta s ovocím (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ako vidíte môj korpus sa trochu vydul, ale ja som si povedala, že to vôbec nevadí. Vrchnú časť som zarovnala (odrezanú časť odložila). A rozrezala korpus na tri diely. Vrchný diel vyšiel trochu oblejší :)

    Fantastická čokoládovo-smotanová torta s ovocím (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pripravíme krém. Kyslú smotanu odporúčam použiť 30 %, tak zaručíme stabilnosť a hustotu krému a lepšiu chuť.

    Fantastická čokoládovo-smotanová torta s ovocím (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kyslú smotanu vyšľaháme spolu s cukrom a vanilkovým cukrom do zhustnutia. Smotanu na šľahanie vyšľaháme zvlášť a postupne zamiešame do kyslej smotany. Vznikne krásne nadýchaný a veľmi chutný krém.

    Fantastická čokoládovo-smotanová torta s ovocím (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A môžeme skladať tortu. Prvý diel natrieme krémom, poukladáme naň časť ovocia, prikryjeme druhým dielom, natrieme krémom, poukladáme ovocie a prikryjeme tretím dielom. Vrch torty a boky natrieme zvyšným krémom. Odrezanú časť piškóty som nastrúhala na hrubšom strúhadle a obsypala boky torty. Vrch som ozdobila zvyšným ovocím. Ovocie môžete použiť ľubovoľné, aj kompótové (ak použijeme kompót, tak šťavou môžeme ešte pokvapkať piškótu), inak nemusí byť žiadne ovocie, torta je výborná aj bez neho. Ozdobiť môžete aj strúhanou čokoládou.

    Fantastická čokoládovo-smotanová torta s ovocím (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tortičku dáme na niekoľko hodín do chladničky, najlepšie na noc a môžeme si pochutnávať ku kávičke alebo k čaju.

    Fantastická čokoládovo-smotanová torta s ovocím (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Dobrú chuť. Je božská. Verím, že pochutíte si aj vy.

    Fantastická čokoládovo-smotanová torta s ovocím (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

farbuska
Ďalší lákavý zákusok z tvojej kuchyne. Vyzerá naozaj zvládnuteľne aj pre menej šikovných cukrárov. Vďaka za recept.
elenas
@mimi4 (10.5.2021 20:33)

Ďakujem za komentár, plnka je veľmi lahodná, verím, že torta bude chutiť, u nás bol boj o posledný kúsok:)
1x mimi4
elenas
@farbuska (10.5.2021 21:30)

Ďakujem krásne, torta naozaj nie je náročná na prípravu ani na suroviny, môže byť aj častejšie na stole :)
elenas
@smejkad (11.5.2021 06:40)

Áno, samozrejme môže byť aj kefírové mlieko z obchodu. Pozdravujem aj dcéru, verím, že bude chutiť, výborná je:)
elenas
@torticka (11.5.2021 16:44)

Ďakujem za komentár, nie tak dávno som ju objavila v populárnom reťazci a som veľmi rada, lebo mám veľmi rada smotanový krém. Náhradou ešte môže byť crème fraîche. Da sa spraviť aj z 15-18% kyslej smotany ale pred šľahaním ju treba zbaviť tekutín, zavesiť v kuchynskej utierke alebo gáze na 2-3 hod. ale aj tak výsledok nemusí byť uspokojivý, čiže krém môže byť riedky.
kucharka
Tortička výborná. Nie taká pekná ako tvoja, ale aj tak potešila, všetkým chutilo.
Ďakujem za recept.


2x haji a elenas
elenas
@kucharka (6.6.2021 21:19)

Ďakujem pekne za odskúšanie a fotoodozvu. Vydarila sa ti pekne, vidím, že si ju dala na 4 platy. Som rada, že chutila.
filledecanelle
Ďakujem za receptík, určite som ju nerobila poslednýkrát 😊 Tortsoka bola chuťovo veľmi príjemná, nepresladená a osviežujúca. Plnila som ju čučoriedkami a mandarínky, teraz na leto je ako stvorená😊


2x haji a elenas
elenas
@filledecanelle (12.8.2021 12:04)

Ďakujem za komentík a foto, teší ma, že tortička sa vydarila a chutila, máš ju prekrásnu:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia