Fantastická bazová limonáda alebo Ako chutí vôňa (fotorecept)

Autor receptu: srnka77

Idem si tak po záhrade v tento krásny slnečný deň po bazu a hovorím si: Prečo práve dnes konečne nevytvoriť svoj prvý fotorecept? :) Tu je teda moja bazová limonáda: jednoduchá, chutná, voňavá – a naozaj zdravá.

10 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. V slnečný deň si v záhradke alebo na inom čistom mieste vyberieme krásne rozkvitnutý ker bazy čiernej.
  2. Odstrihneme si približne 8 väčších kvetov, podľa možnosti pravdaže bez vošiek :)
  3. Kvety zbavíme hrubších stoniek a bez oplachovania vložíme do 3,5-litrového pohára.
  4. Môžeme (ale nemusíme) pridať za hrsť mladých výhonkov medovky, prípadne mäty alebo iných vhodných byliniek podľa vlastnej chuti.
  5. Citrón a pomaranč bez chemického ošetrenia kôry dôkladne umyjeme, nakrájame na plátky a pridáme k baze.
  6. Do pohára pridáme aj dve polievkové lyžice medu. Ja mám od suseda, takže medík je vlastne aj z mojich kvietkov :)
  7. Pohár doplníme vodou, ideálne pramenitou alebo aspoň filtrovanou.
  8. Prikryjeme niečím priedušným, aby obsah mohol dýchať, postavíme na slnečné miesto a necháme celý deň nabíjať slniečkom (príp. postavíme na okno na 24 hodín). Poznámka: Na plnom slnku stačí aj 6 – 8 hodín, nič netreba preháňať.
  9. Po vylúhovaní prelejeme cez sitko, masu môžeme zľahka vyžmýkať.
  10. A potom si už plnými dúškami vychutnáme tento lahodný a zdravý jarný nápoj :) Uchovávame v chladničke a skonzumujeme najlepšie do 24 hodín.