Falošný fazuľový guláš s haluškami - nokerlami (fotorecept)

Autor receptu: mesiar50

Iste je na vareche veľa takýchto,alebo podobných receptov.No možno niekoho zaujme ako toto jedlo varíme tu u nás pri slovensko- maďarskom pomedzí.

8
porcií
90 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Predošlí deň som si dal namočiť fazuľu do studenej vody.Najlepšie je to asi cez noc. Na obrázku č.1 si povaríme fazuľu asi 10-15 minút.To len preto aby som potom tú hnedú vodu zlial z nej dolu.
  2. Po uplynutí tých cca.15 minút fazuľu scedíme.
  3. Ďalej si nakrájame petržlen,mrkvu,cibuľu,na úhľadné menšie kocky.Zemiaky dáme na väčšie kocky.
  4. Údené mäso (v mojom prípade to bolo tepelne upravené) si pokrájame tiež na úhľadné malé kocky.
  5. Usmažíme si cibuľu do zlato hneda a nasypeme na ňu mletú papriku červenú.V zápätí ju stiahneme z ohniska aby sa nám paprika zbytočne nezhorela a nezhorkla.Necháme ju trochu vylúhovať.
  6. Pokračujeme pridaním mäsa,petržlenu,fazule a mrkvy.Podleje studenou vodou,ale iba toľko čo nám prikryje suroviny a plus ešte kúsok navyše.Skúsený varecháči iste vedia o čom tu píšem.Keďže sa nejedná o polievku zmes by mala byť hustejšia.Tieto informácie sú skôr pre laikov.Zemiaky som pridal až vtedy,keď bola už fazuľa do do 3/4 resp.skoro uvarená. Koreniny som aplikoval, len podľa mojej chuti (podľa potreby). Soľ som nemusel pridať keďže údeniny sú väčšinou presolené.
  7. Na obrázku č.7 vidíte už podliatu zmes na fazuľový guláš.Treba samozrejme rátať aj s tým,že sa voda z jedla bude odparovať.No treba to sledovať aby sa nám to nepripieklo Varil som to niečo vyše hodiny.Na moje prekvapenie sa tá fazuľa uvarila relatívne skoro. Nakoniec som do guláša pridal koreniny.A pokiaľ mi jedlo pekne bublalo tak som si spravil halušky.(nokerle)nebude to asi slovenské slovo,ale veľa ľudí to nazýva aj takto.
  8. Halušky som namiešal z týchto surovín : polohrubá múka,1 vajce,350 ml studenej vody.Keď som ich scedil tak som na ne nalial trochu oleja aby sa nelepili.Manželka chcela makové tak som jej na ne nainštaloval mletý mak a kryštálový cukor.Ja som si ich pridal do toho fazuľového gulášu. Priatelia prajem vám dobrú chuť.