Falošné boloňské (zapekané) cestoviny

Autor receptu: baya94

My so snúbencom varíme viac zo sójového mäska - sme bývalí vegetariáni a táto strava nám chutí - no nepohrdneme aj ozajstným mäsom. Tento recept sem pridávam, pretože je mimoriadne jednoduchý a mimoriadne chutný. Aj po toľkých rokoch ma sója prekvapí svojou chuťou. P.S. Spolubývajúca to robila s mletým mäsom a tvrdila, že jej to vydrží 4 dni. U nás sa to zbľajzlo za 2 :) Dobrú chuť.

8
porcií
25 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Dáme si variť cestoviny (keďže mám rada podrobné návody pre začiatočníkov a nie že recept na palacinky:"spravíme si klasické palacinkové cesto a vyprážame" tak: Liter vody na 100gramov cestovín - t.j. 400gramov=4litre, dáme zovrieť. Po zovretí vodu osolíme a pridáme cestoviny. Varíme podľa návodu + 3-4 minúty(po zapekaní nie su až také tvrdé) Najlepšie na zapekanie sú podľa mňa penne, ale tu v UK je výhodné nakupovať veľké balenie a keďže nám penne na bežné jedenie nechutí, robili sme to z fusilly.
  2. Asi do 2 litrov vody dáme sójovú omáčku, bujón (my sme použili zeleninový a bolo to fajn, no ak chcete aby si manžel nevšimol, že pod nosom nemá mäso, radšej by som použila hovädzí), vegetu, peper, soľ a sójovú drť. Dohliadame na to, aby bola všetká drť pod vodou (miešame). Po zovretí varíme asi 5 minút a potom ešte na 5 minút necháme odstáťpod pokrievkou (kľudne aj na dlhšie). Medzitým si zlejeme už uvarenú cestovinu a premiešame s trochou olivového oleja - nie je to potrebné, ale aspoň sa nepolepia.
  3. Cibuľu si nakrájame na malé kocky a na oleji opražíme a udusíme do zlatista. Keď už je hotová , pridáme pretlačený cesnak opražíme pár sekúnd (kým ho nie je cítiť) a pridáme sójovú drť, ktorú sme predtým scedili (pár kvapiek neodtečenej vody nevadí). Popravde - my sme to robili bez cibule a bez cesnaku. Cesnak sme nemali a keďže bývame v sharehouse - boli obsadené zvyšné hrnce a panvice spolubývajucími. Bolo to dobré aj bez toho, ale tieto dve veci tomu pridajú ten správny šmrnc.
  4. Keď už máme sójovú drť poriadne premiešanú s cibuľou a cesnakom, mierne orestovanú - môžme pridať pretlak, kečup, peper a nechať prejsť varom. Musíme to však občas miešat, inak sa to pripáli. (Ak chcete skôr Chilli con carne ako Bolognesse - stačí pridať kúsok tabasca a kukuricu. Prípadne aj sterilizovanú fazuľu).
  5. Pripravíme si bešamel. Toto je tá časť receptu, kde si mnoho kuchárov myslí, že ja - ako kedysi 15ročná začínajúca kuchárka som vo svojom živote pošula slovo bešamel a viem presne, čo to znamená. Väčšina receptov nemá pokračovanie a ja tu väčšinou skončím, pretože to nepoznám a neviem robiť. Preto som si túto prípravu bešamelu (robenú snúbencom) zapamätala a snáď to napíšem správne :). Dáme si roztopiť maslo do hrnca. Keď je roztopené, pridáme múku a opražíme. Ten náš dosiahol tvar riedkej praženice - vtedy treba pridať mlieko, premiešať a nechať prejsť varom, pridáme asi 150g syra. Keď sa rozpustí (záleží od syra - tu v UK iný syr ako Chedar asi nepoznajú - tak povedzme "po dlhej dobe, kedy sa ten syr nie a nie roztopiť" už len pridáme bylinky - napr. provensálske a odstavíme. Medzitým už odstavíme aj sóju.
  6. Prichádza záverečná fáza: Na plech (alebo v normálne vybavenej kuchyni: "do zapekacej misy") nasypeme 3/4 cestovín. Na ne navrstvíme sójové mäso. Polejeme to bešamelom. Pokryjeme zvyškom cestovín a posypeme zvyšným syrom. (gramáže som uviedla len od oka, takže kľudne aj viac syra ak máte radi). Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov kým nie je syr zlatistý. Dobrú chuť.