Falafel z fazule fotorecept

pusta - fotkapusta, 7. augusta 2012
Falafel z fazule (fotorecept)
Foto: pusta

Falafel sa robí najčastejšie z cíceru, žltého hrachu, bôbu, ale aj z fazule. Má rôzne korenenie, snáď v každej arabskej krajine iné. Je to Zobraziť celý popisFalafel sa robí najčastejšie z cíceru, žltého hrachu, bôbu, ale aj z fazule. Má rôzne korenenie, snáď v každej arabskej krajine iné. Je to vlastne o vlastnej fantázii pri výbere korenín, priklonila som sa k libanonskému štýlu. Podáva sa ako predjedlo alebo hlavné jedlo v Jordánsku, Egypte, Libanone, Palestíne, Izraeli a inde s Pita chlebom, jogurtom, tahini omáčkou, citrónom a šalátom z uhoriek, paradajok a petržlenovej vňate a pálivou feferónovou pastou. Je to obľúbená pochúťka, vyskúšajte!

2 - 1 dávka
porcie
14 hodín minút
príprava
3 -4 minút
na 80 °C

Suroviny

250 g
1 ks
3 -4 strúčiky podľa veľkosti
2 PL
2 PL
1 Cl
1/4, čerstvý 1 Cl
1 Cl
1 Cl
podľa chuti
podľa chuti
2 PL
500 ml na vysmážanie
1 CL zarovnaná




Postup

  1. 1

    Večer som namočila fazuľu na 12 hodín. /ak použijete suchý cícer, treba namočiť na 24 hodín/.

    Falafel z fazule (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Fazule som scedila, dala do hrnca, zalilala som čerstvou studenou vodou a varila som ich do zmäknutia - cca 30 minút, v polovici varenia som ich osolila.

    Falafel z fazule (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som si koreniny - mletý zázvor, mletý koriander, cayanské korenie, rímsku rascu, tá sa rozmixuje.

    Falafel z fazule (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do hrnca som dala scedené, opláchnuté a vychladnuté fazule, ktoré už vyschli a pridala som k nim pokrájanú cibuľu a cesnak. Nekrájala som úplne na jemno, lebo sa tiež rozmixujú.

    Falafel z fazule (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Spolu som celé ponorným mixérom na hrubo rozmixovala, lebo ešte sa bude mixovať, stačia asi 2 pulzy.

    Falafel z fazule (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som koreniny. Rímska rasca sa tiež rozmixuje, kto chce mať ešte fajnovejšie, tak použije celý koriander, a opraží na sucho aj s rascou, potom pomelie napr. na mlynčeku na kávu.

    Falafel z fazule (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Znovu som všetko premixovala, zas stačia asi 2 pulzy.

    Falafel z fazule (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Okorenila som čerstvo mletým čiernym korením a pridala som sódu bicarbonu.

    Falafel z fazule (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridala som múku.

    Falafel z fazule (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zmiešala som lyžicou, ak je zmes suchá, treba pridať 2 PL studenej vody, ja som pridávala vodu.

    Falafel z fazule (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pridala som posekané vňate a znovu som celé premixovala, cesto má mať konzistenciu kaše, ale nie jemného pyré. Vňate som mala zmrazené, pokrájala som ich na hrubo, lebo sa rozmixujú na jemnejšie. Ak máte, dajte čerstvú vňať koriandru a petržlenu. Pokiaľ nemáte práve koriandrovú vňať, postačí petržlenová,ale dajte jej viac!

    Falafel z fazule (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Cesto som odložila odpočívať do chladničky na 1 hodinu, ale kľudne ho môžete na 2 hodiny nechať v chladničke odpočívať. Pomocou čajovej lyžičky som naberala cesto a mierne studenou vodou navlhčenými rukami som tvarovala guličky veľkosti asi 2,5 cm. Táto veľkosť stačí, vyprážaním zväčšia ešte svoj objem.

    Falafel z fazule (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Olej som naliala do menšieho hrnca, nechala som ho rozpáliť, potom som znížila plameň na polovicu a pomocou čajovej lyžiky som vkladala guličky falafelu, otáčala som ich, aby sa neprichytili ku dnu a opražili sa rovnomerne pekne do hneda a chrumkava, vnútri sú nádherne mäkké. Pozor, nespáliť! Stačí ich vysmážať cca 3 - 4 minúty.

    Falafel z fazule (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Keď boli vysmažené, vyberala som ich dierovanoou lyžicou a ukladala som ich do pekáčika vystlaného papierovou utierkou, aby sa odsal prebytočný olej. Z tejto dávky mi vyšlo 20 kusov guličiek, čo je dávka pre 2 osoby.

    Falafel z fazule (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Hotový falafel z fazule som rozdelila na taniere, je výborný teplý, ale aj studený.

    Falafel z fazule (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Upiekla som čerstvý Pita chlieb, recept je tu na vareche. K falafelu som podávala biely jogurt a šalát u uhorky, paradajok, veľa petržlenovej vňate, osoleným a pokvapkaným citrónovou šťavou, zvlášť som podávala omáčku z tahiny a pálivú feferónovú pastu a dieliky citróna, aby si každý mohol dochutiť podľa seba. Bola to výborná pochúťka.

    Falafel z fazule (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

sugarpop
Úplne krásny sa ti podaril. Aj keď mám veľmi rada cícer a klasický falafel, ani fazuľkou nikdy nepohrdnem, určite vyskúšam :).
michsamant
@pusta ak mozem poradit skus miesto muky pridat mlete orechy (len pre zaujimavost, na porovnanie) a nechaj to ciestko odlezat aspon pol hodinky v chladnicke, pekne zhustne a dobre sa s nim potom pracuje. Tvoj falafel vyzera pekne.
hanee
Kraaasne ich mas. Strasne to lubim a strasne to nemozem jest, ale vydarili sa ti ukazkovo!
pusta
@michsamant , nabudúce určite vyskúšam s orechami. to by bolo aj pre bezlepkové diéty. aj s týmto cestom sa fantasticky pracovalo, príjemne ma to prekvapilo, lebo som to robila prvýkrát. miška, ďakujem
pusta
@hanee , je mi veľmi ľúto, že nemôžeš, lebo sú fakt vynikajúce. mne chutí libanonský štýl a židovská varianta. ďakujem za uznanie.
pusta
@surgarop , skús a nezabudni doplniť šalátom a omáčkami, ktoré som popísaôla a pravda, Pita chlebom a ostatnými prílohami, až potom to dostáva ten pravý rozmer. ďakujem
pusta
@cistinka , od teba si zvlášť vážim pochvalu, lebo ty si absolútne skvelá kuchárka. páčia sa mi všetky tvoje recepty, aj som nejeden varila.
ďakujem.
cistinka
@pusta som rada, že už zasa komentuješ...mne sa tvoje recepty veľmi páčia. Musím na tento nabrať odvahu a vyskúšať keď príde dcérka...
klaura
pre mňa nepoznaný recept ... a vyzerá úžasne ... určite ho urobím ... @pusta , ďakujem zaň ... :)
violetacamorova
Ulozim si recept, ale vyskusam ho ciceru, v poslednom case mi zachutil viac ako fazula, nie je mi z neho tak tazko ako po fazuli.
cica2
zaujimavý a krásny recept, ako všetky od teba! :-)
cica2
jéééj @pusta až teraz som si všimla, že už aj ty pridávaš komentáre, super :-D
kuchticka
Velmi pekny recept a kresne podareny!!!. Pekna prezentacia a foto ako vzdy. Ja som vcera robila falafel z ciceru, ale tolko som ponahlala, ze som nemala kedy robit gulky a vysmazat, tak som upiekla v rure tenku placku a nebolo to ono.
pusta
@kuchti čka, nie je to veľa práce spraviť guľky, ak máš dobré tvárne cesto na falafel. verím, že to nebolo ono, lebo tú chrumkavú kôrčičku získaš práve vysmážaním a otáčaním vo vyššej vrstve oleja, musia v ňom "plávať" a stačí krátko, potom zostane vnútro nádherne mäkké a nie sú vysušené, ale šťavnaté
2010
Moje oblubene , vsetko co mas nastrkat do pita chleba a je najlepsi sandwich :)


janger
Falafel som este nerobila. Uz dlho sa chystam na ten cicerovy...Ale skusim asi aj tento tvoj, iste ma nesklame :-). Pekne spracovany recept. Pita chlebiky plnievame shoarmou (ani neviem, ako sa to na Slovensku presne vola).
pusta
dakujem všetkým za pekné komentáre a uznanie. teším sa, že sa vám falafel z fazule páči.
alaba
taketo som este hadam ani nejedla. Prilezitostne vyskusam urobit, lebo strukoviny u nas doma chutia..
pusta
@alababa , vyskúšaj - fazula, bôb, cícer - z toho sa robieva najčastejšie.