Fajná kačacina

hefi - fotkahefi, 29. mája 2010

Tento recept som dakedy dávno odkukala z telky a od vtedy robím kačku len na takýto spôsob.

90 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
100 g
150 g
2-3 ks
1-2 ks
200 g
100 g




Postup

  1. 1

    Ingrediencie, ktoré som uviedla sú v originálnom recepte, ja som si ho trochu prispôsobila, na miesto teľaciny dávam len bravčové mäso, lebo v našom meste som teľacinu už zopár rokov nevidela. Takže dávam štvrť kilo bravčového pliecka. A ideme na to. Dobre odmrazenú kačku (lepšie však takú zo dvora, čerstvú - tú som tiež už dávno nevidela), necháme odležať. Odrežeme krídelká a necháme iba také malé "búcky". Dôkladne ju vykostíme, tak aby sme neporušili kožu, dávame si pozor najmä na chrbte. Mäsko zo stehien a z vytiahnutých krídel, čiže horné a dolné "búce" si vtiahneme po vykostení dnu do plátu. Z kostry, vnútorností a z krídel uvaríme polievočku. Plát vykosteného mäsa posypeme podravkou a soľou.

  2. 2

    Urobíme plnku: bravčové mäso pomelieme, spolu s namočenými a vyžmýkanými rožkami. Vložíme do misky a pridáme ostatné ingrediencie, čiže nasekané pistácie, alebo mandle, nadrobno nakrájanú vňaťku, vajce (môžu byť aj dve, ak je kačka väčšia) a nastrúhaný údený syr (tiež ho môžete dať viac, nič sa tým nepokazí). Všetko spolu premiešame a vytvarujeme do valca. Položíme na rozložený plát kačacieho mäsa a dôkladne ho do neho zašijeme, aby plnka pri pečení nevytiekla. Posolíme aj zvonku a vložíme medzi dva pekáče. Ja ju pekávam v hlinenom pekáči, vytriem ho maslom, ostatné maslo roztopím a kačku polejem. Podlejem trochou vody. Prikryjem druhým pekáčom a vložím do rúry.

  3. 3

    Keď sa nám zdá, že je už kačka dôkladne prehriata, vyberieme z rúry, polejem koňakom a zaflambujeme (raz mi koňak nechcel horieť tak som na kačku vyliala domácu slivovicu - najskôr som ju však ochutnala, či náhodou tej kačici neuškodi) a vložíme na hodinu a pol piecť. Veľmi rada robím kačku na tento spôsob, pretože keď pečiem kačku nevykostenú, tak sa veľmi spečie a toho mäsa je tam minimálne, táto sa výborne servíruje a dá sa nakrájať veľa porcií. Keď sa trochu prechladne tak sa krásne krája na pláty a je fantastická aj na studeno. Podávam k nej červenú kapustu, ktorú pripravujem tak, že najskôr urobím karamel, hodím do neho na drobno nasekanú cibuľu, potom kapustu, ochutím soľou a octom. No a samozrejme domácu knedľu. Tú ja však osobne nemusím.

Diskusia k receptu

alexdidi
Veľmi sa mi páči tento recept...v mrazáku mám kačku a práve včera sme hovorili, že už ju musíme pripraviť, tak ten Tvoj recept prišiel ako na zavolanie...tú teľacinku nahradím mladým hovädzím...ešte som myslela, že kačka má dosť masti, takže už netreba maslo, ale to zrejme zmení chuť, takže ho tam ponechám...ďakujem za výborný recept.
babav
Tak robila kacku aj Julia Child ;-) .
alzbetka2
zaujímavý recept. mám jednu kačku v mrazáku, žeby som vyskúšala? recept si ukladám do KK. dík
bambitka
hefi,zaujímavý receptík,určite niekedy vyskúšam,len som ešte nikdy nevykosťovala kačku ani kura a neviem či to zvládnem...????
mlska
Ahoj Helenka, teľacinu majú občas aj u nás na Zl.Potoku. Dám Ti vedieť. Tvoj receptík, ale aj iné vyskúšam, sú to mlsky, a tým sa vôbec u nás doma nebránime. Dúfam, že sa raz stretneme nie len pri Pražskom Orloji, ale aj niekde vo Zvolene.
hefi
Ahojko Kačenka,to som rada že aj Ty patríš k super ľuďom na tejto stránke, ale ja by som sa ešte raz rada stretla aj v tej Prahe.
Bambitka, k tomu vykosťovaniu treba trochu zručnosti, ale určite to zvládneš, daj si pozor keď budeš oddeľovať mäsko - vlastne len kožku na chrbtici, tam je to najtenšie. Veľa zdaru Ti želám.
zabiatko66
Kačacinu som robila len raz a bola tvrdá ako skala. Vôbec to neviem variť, tak som to úplne vzdala. Ale tento receptík si dávam do svojej kuchárky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia